Rezistentă de sarcină activă (03)

Pentru măsurători comparative ale puterilor de ieşire ale amplificatoarelor, este util să se folosească o rezistenţă care să nu aibă nici o componentă inductivă şi care să poată fi folosită ca sarcină reală în locul difuzorului. Această rezistenţă trebuie dimensionată, bineînţeles, la puterea de ieşire a amplificatorului de verificat. Intră în discuţie numai rezistenţele confecţionate din sârmă, nu şi cele cu peliculă de carbon.
Rezistenţele din sârmă au o componentă inductivă care, în schema echivalentă a montajului, se găseşte în serie cu cea activă.
Com-ponenta inductivă nu favorizează tendinţa de autooscilaţie a montajului, ci determină o creştere a coeficientului de distorsiuni neliniare la puteri şi la frecvenţe ridicate. Această influenţă este deosebit de mare la unele amplificatoare, astfel încât, pe de o parte, pentru un factor de distorsiune prestabilit, puterea de ieşire este mai mică decât sarcina activă, iar pe de altă parte, o comparaţie exactă a amplificatoarelor în regim de lucru nu mai este posibilă.
Imaginea arată cum poate fi montat un po- tenţiometru bobinat sau un semireglabil cu in- ductanţă scăzută. Ambele capete ale potenţio- metrului sunt legate împreună, conectarea trebuind să se facă, pe cât posibil, la mijloc. Rezistenţa echivalentă, măsurată între cele două capete, prezintă o inductanţă scăzută. Curenţii, prin cele două rezistenţe sau „bobine” determinate de cursor, circulă în direcţii opuse, astfel încât în cazul unui cuplaj magnetic complet, ideal, al ambelor jumătăţi, câmpurile magnetice şi deci şi inductivităţile se anulează complet. în practică, cuplajul este incomplet iar montajul prezintă totuşi o mică inductivitate.
Pentru măsurătorile comparate ale amplificatoarelor, o asemenea rezistenţă activă de sarcină este absolut reală; aceasta nu este însă un înlocuitor perfect al difuzorului inductiv, care va fi montat mai târziu în montaj, la încercarea practică a amplificatorului analizat.
Pentru a obţine valorile potrivite de putere şi rezistenţă, la măsurători pot fi tratate, în modul descris mai sus, mai multe rezistenţe din sârmă, rezistenţe ce pot fi conectate în serie sau în paralel, în mod corespunzător.

Rezistentă de sarcină activă

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.