Multiplicator de frecvenţe (137)

La aprecierea calităţii numărătoarelor de frecvenţă contează în mare măsură frecvenţa maximă de lucru. Se pare că limita superioară a domeniului de măsurare constituie cartea de vizită a numărătoarelor de frecvenţă. Prin aceasta însă, se subapreciază însemnătatea operaţiilor de măsurare în domeniul inferior al frecvenţelor; în special „electroniştii audio" sunt cei mai dezavantajaţi. Aici este util un montaj multiplicator PLL (Phase Locked Loop = buclă cucalare pe fază); el serveşte ca aparat conectat în amonte pentru un numărător de frecvenţă obişnuit. Se pot măsura astfel frecvenţe în domeniul 30 Hz ... 10 kHz (adică cea mai importantă parte a frecvenţelor audio), cu o precizie de 0,1 Hz la un timp de măsură de 0,1 s.

Fig. 1 prezintă schema bloc a multiplicatorului de frecvenţă, iar fig. 2 prezintă montajul complet. Din schema bloc a montajului se poate recunoaşte că la baza sa se află proiectul unui sintetizator PLL. Ca multiplicator este introdus un PLL care este astfel dimensionat, încât frecvenţa la ieşire a oscilatorului comandat în tensiune VCO este de 100 de ori mai mare decât frecvenţa la intrare. Semnalul VCO este împărţit la 100 şi comparat cu semnalul de intrare, într-un comparator de fază. O eventuală diferenţă de fază apare (după un filtru trece-jos) ca semnal de tensiune continuă la intrarea VCO, astfel încât această frecvenţă se autoreglează corespunzător. Cu aceasta, frecvenţa semnalului de ieşire VCO este de 100 de ori mai mare decât frecvenţa semnalului de intrare. Acest semnal serveşte ca semnal de măsură pentru următorul numărător.
Deoarece montajul este construit în întregime din circuite integrate, schema montajului apare doar puţin mai complicată decât schema bloc. Ca amplificator de intrare serveşte comparatorul 3302 (IC1). Comparatorul de fază şi VCO se găsesc într-un singur circuit integrat de tipul 4046 (IC2). Două divizoare de tensiune de tipul 74LS90 (IC3 şi IC4) şi două porţi NAND (74LS00) completează montajul.
Cu ajutorul comutatorului S1 se alege între cele două domenii de măsurare: 30 Hz ... 300 Hz şi 200 Hz ... 10 kHz. Sensibilitatea la intrare este de circa 25 mV, tensiunea la ieşire măsoară 4,5 V. Curentul absorbit de montaj este de circa 30 mA, astfel încât poate fi utilizat orice stabilizator integrat de tensiune de 5 V, din comerţ.
(H. Rol)

Multiplicator de frecvenţe

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.