REGULATOR DE TURAŢIE PENTRU MOTOARE DE CURENT CONTINUU

Circuitul regulator de turaţie, prezentat în figura 5.6, funcţionează pe principiul surselor de alimentare lucrând în comutaţie şi este caracterizat prin eficienţă ridicată.
Circuitul integrat A, reprezintă un comparator de tensiune prin care se reglează factorul de umplere a impulsurilor de curent aplicate motorului.
Grupul C^ R., asigură calea de reacţie pozitivă, determinând apariţia unor oscilaţii cu frecvenţă de cca 20 kHz.
Factorul de umplere se modifică între 10 şi 70% şi este controlat de reacţia negativă aplicată prin componentele R3, C3 şi Rr
Când semnalul de comandă MOTOR RUN se află la nivelul logic „0”, tranzistorul Q2 se deschide, alimentând întregul circuit.
Impulsurile generate de A, sunt amplificate şi inversate de tranzistorul Qv
Dioda Zener D, şi rezistenţa R4 fixează valoarea medie a tensiunii continue aplicate motorului, determinând astfel viteza acestuia.
Regulator de turatie
Se remarcă absenţa unei capacităţi care să filtreze impulsurile şi să asigure viteze de rotaţie constante. Dacă s-ar folosi un asemenea condensator, acesta ar trebui să aibă o valoare mare, deci un preţ de cost şi un volum ridicate.
în schema propusă pentru filtrare se foloseşte dioda D2, permiţând acumularea energiei impulsurilor în inductanţa înfăşurării motorului.
între impulsuri, când tranzistorul Q, este blocat, curentul motorului se închide prin dioda D2, iar de la bateria de alimentare se absoarbe un curent redus. Dioda Zener D, asigură o referinţă de tensiune stabilă, în timp ce tensiunea de reacţie preluată de pe terminalele motorului este afectată de tensiunea de pe D2. Aceasta are desigur o variaţie cu temperatura, dar pentru majoritatea aplicaţiilor, stabilitatea montajului este suficientă.
Pentru o variaţie a tensiunii de alimentare de cca 4 V, modificarea curentului, deci a turaţiei, este mai mică de 2%.

Regulator TURATIE

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.