încărcător acumulator NiCd (44)


Incărcarea acumulatoarelor NiCd, atât de zc-eciate, este, prin utilizarea unui aparat de ărcare potrivit, tot atât de lipsită de probleme ca şi funcţionarea lor.
mcărcarea obişnuită cu un curent constant scurtează simţitor durata de viaţă a celulelor. Doar combinaţia între limitarea de curent şi csconectarea curentului de încărcare la aţinerea tensiunii finale asigură o durată de viaţă indelungată.
încărcător acumulator NiCd
Montajul descris îndeplineşte aceste cerin- :e şi este adecvat pentru celulele de 1,2 V / -50 mAh (mignon). Fiecărui acumulatorii este z-'buit câte un montaj, adică pentru patru ce- Je sunt necesare patru montaje. Cheltuielile s-nt mai reduse decât par la prima vedere, deoarece partea de alimentare şi alte părţi constructive sunt necesare doar o singură dată.
Triggerul Schmitt TTL tip 74132 are două t'aguri de comutare compensate cu tempera- ~jra. Valoarea de prag superioară este de 1,7 V, ar cea inferioară de 0,9 V. Deoarece tensiunea de încărcare maximă măsoară doar 1,45 V, ar pragul trigger superior circa 1,7 V, acesta din urmă poate fi reglat cu ajutorul lui P1 exact la 1,45 V; cu aceasta este terminată deja şi echilibrarea.
Semnalul de ieşire TTL comandă, prin divi- zorul de tensiune R4/R5, sursa de curent constant construită cu T1, care furnizează un curent de circa 48 mA. Dacă dioda D1 luminează, acumulatorul este încărcat. Dacă tensiunea maximă de încărcare de 1,45 V este atinsă, atunci triggerul Schmitt basculează, D1 se stinge, încărcarea este încheiată. Acumulatorul mai este încărcat doar de curentul de intrare (circa 0,5 mA) al circuitului integrat 74132, ceea ce corespunde unei încărcări de întreţinere şi compensează autodescărcarea acumulatorului. Deoarece pragul trigger inferior este de circa 0,9 V, montajul trebuie pornit cu S1 înainte de fiecare proces de încărcare. în încheiere, încă o modificare pentru celulele miniatură de 1,2 V / 1500 mAh, care sunt încărcate cu 150 mA. Se schimbă următoarele componente: R1 = 5Q6, R2 = 12 £2, T1 = 2N2904 sau un alt tranzistor asemănător.
(H. Knote)


încărcător acumulator NiCd

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.