Compresor dinamic alimentat prin semnal (17)



Acest compresor dinamic este potrivit în primul rând pentru a reduce la un nivel mai scăzut semnale relativ mari, din surse de rezistenţă joasă. Ne gândim la semnalele de la ieşirea difuzoarelor, care uneori sunt legate direct cu o intrare, de exemplu a unui case- tofon recorder. Procedeul menţionat duce de cele mai multe ori la o suprasolicitare a etajului de intrare şi are ca urmare o înregistrare mai mult sau mai puţin distorsionată. în această situaţie, vine în ajutor compresorul descris aici. Particularitatea compresorului constă în aceea că nu este necesară nici o tensiune de alimentare externă; puterea necesară funcţionării este câştigată din semnalul de ieşire.
Din montaj reiese că semnalul de intrare prin D1, respectiv prin D2, este redresat atât pozitiv cât şi negativ. Semnalul redresat comandă atenuatorul construit cu D3, D4, R5 şi R6. Diodele cu germaniu sunt în mod clar cele mai potrivite pentru compresor. Cu toate acestea, la o dimensionare corectă a rezistenţelor R5 şi R6, se pot obţine rezultate satisfăcătoare şi cu diode de siliciu. Alegerea a căzut aici asupra
diodelor cu germaniu tip AA119. Montajul a fost astfel conceput încât diodele atenuatorului, D3 şi D4, să lucreze în interiorul domeniului dat de tensiunea de intrare, exclusiv în partea neliniară a caracteristicii lor.
Timpul de creştere a frontului de atac al compresorului rămâne fix; el depinde, între altele, de impedanţa la ieşire a sursei de semnal. Valoarea cea mai redusă a rezistenţei R2 indică deja că impedanţa sursei trebuie să fie pe cât posibil mai mică. Timpul de cădere poate fi reglat, în interiorul anumitor limite, cu potenţio- metrul P1.
Dacă sunt satisfăcute toate cerinÅ£ele de calitate menÅ£ionate, atunci rezultă, cu doar câteva componente, un compresor util, care într-un domeniu al tensiunilor de intrare cuprins între 100 mV ÅŸi 10 V(!) generează un semnal de ieÅŸire aproape constant de 70 mV. 

Compresor dinamic alimentat prin semnal

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.