Reglarea tensiunii pe dioda varicap cu ajutorul tensiunii CAF

Montajul reglează automat tensiunea pe dioda varicap a unui receptor cu ajutorul tensiunii CAF. Pentru aceasta se utilizează un stabilizator de tensiune integrat, al cărui punct de zero nu se leagă la masă, ci la tensiunea de CAF. Tensiunea CAF a amplificatorului de frecvenţe intermediare comandă un amplificator operaţional ce lucrează ca amplificator de eroare ce este conectat la borna de masă a regulatorului de tensiune.


 RezistenÅ£a R3 constituie o sarcină constantă pentru amplificatorul operaÅ£ional ÅŸi conduce o parte a curentului de repaus al regulatorului la masă. La cele mai multe amplificatoare de frecvenÅ£e intermediare, tensiunea CAF este de 4,5 ±0,5 V; curentul de repaus al stabilizatorului de tensiune este de circa 3 mA. Pentru a asigura un domeniu cât mai mare de variaÅ£ie a tensiunii de ieÅŸire la o stabilitate suficientă a montajului, amplificatorul operaÅ£ional trebuie să preia 2/3 din curentul de repaus. Putem calcula astfel rezistenÅ£a R3 = 4,5 V / 1 mA = 4500 Q.
Aici a fost aleasă o valoare de 4k7. Pentru a preveni o eventuală tendinţă de autoosci- laţie, amplificatorul operaţional este compensat cu C3, iar stabilizatorul de tensiune este decuplat prin C5.
Ca amplificator de eroare (IC1) a fost ales tipul LM 308, care are un curent de intrare foarte mic (numai 3 nA) şi o derivă foarte mică. Consumul de curent al montajului este de circa 300 pA. Pentru a atenua semnalele perturbatoare, tensiunea CAF este condusă la intrare printr-un filtru trece-jos (R1 şi C2); prin aceasta rezultă o funcţionare stabilă şi lipsită de zgomote a montajului. Dacă se doreşte deconectarea CAF-ului, atunci se conectează intrarea pe valoarea medie a tensiunii CAF. Dacă receptorul are un instrument cu nul pentru acord, atunci tensiunea de referinţă a instrumentului poate fi utilizată în acest scop.
(S. Hering)

Reglarea tensiunii pe dioda varicap cu ajutorul tensiunii CAF

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.