Preamplificator pentru microfon dinamic cu LM 387 (191)

Deja sunt mai mulţi ani de când Elektor a publicat pentru prima oară un preamplificator pentru microfon dinamic. El era echipat cu un amplificator operaţional de zgomot redus, tip 739. între timp, gama de circuite integrate s-a dezvoltat într-atât, încât pentru acest scop ne stau acum la dispoziţie o întreagă serie de amplificatoare operaţionale duble. Cele mai multe din acestea pun în umbră, prin calităţile lor, deja bătrânul circuit 739. Din acest motiv prezentăm un nou preamplificator pentru microfon dinamic. Alegerea a căzut pe LM 387 produs de National Semiconductor, un amplificator operaţional dublu, uşor de procurat, cu un zgomot deosebit de redus, într-o carcasă DIL cu 8 pini. Din schemă se poate vedea că se poate ob- ţine, în modul cel mai simplu, cu acest circuit, un preamplificator pentru microfon dinamic de calitate.
Impedanţa de intrare corespunde valorii standard de 47 k; ea depinde aproape exclusiv de R1; Dacă se doreşte conectarea unui microfon dinamic care necesită o valoare diferită, atunci R1 (rezistenţă cu peliculă metalică) poate fi schimbat fără probleme. în domeniul cuprins între 22 k şi 100 k, nu apar probleme prin această schimbare. Acelaşi lucru este valabil pentru capacitatea de separare a microfonului dinamic (C5). Valoarea înscrisă pe figură, 100 p, este una mijlocie; pentru câteva tipuri de microfoane dinamice, de exemplu Ortofon, este necesară o capacitate mai mare.
Circuitul care compensează variaţiile de frecvenţă ale curbei caracteristice de tăiere a fost dimensionat cât mai precis posibil prin conectarea în paralel, respectiv în serie, a condensatoarelor C3 şi C4, respectiv C6 şi C7. Dacă se utilizează aici elemente constructive cu o toleranţă mai mică, atunci rezultă o compensare aproape ideală a caracteristicii normei RIAA.
Amplificarea preamplificatorului pentru microfon dinamic a fost stabilită la 100 (40 dB). Tensiunea de ieşire este din acest motiv suficientă pentru a comanda următorul preamplificator sau amplificator. Impedanţa de intrare trebuie să fie de minimum 100 k, o condiţie pe care amplificatoarele de acest tip o îndeplinesc de cele mai multe ori. în caz de nevoie, capacitatea lui C9 poate fi mărită, astfel încât să fie compensate pierderile la basi, cauzate de un dezacord. Raportul semnal/zgomot depinde şi de calitatea elementelor pasive. La o tensiune de intrare de 10 mV, acesta este în orice caz mai mare de 80 dB. Dacă se dublează montajul, atunci rezultă un preamplificator stereo. Spaţiul redus ocupat de circuitul integrat şi modul de amplasare a elementelor constructive pe placa de circuit imprimat determină ca modulul să fie extrem de compact, astfel încât îşi va găsi cu uşurinţă un loc în orice preamplificator sau amplificator.
Lista de componente:

 RezistenÅ£e

 R1, R1' = 47 k (peliculă metalică)
R2, R2\ R6, R6' = 100k
R3, R3’ = 1 k
R4, R4’ = 10 k
R5, R5’ = 1 M
R7= 1 Q

Semiconductoare

IC1 = LM 387 (NE 542)

Condensatoare

C1,C1' = 1 ji / 6 V C2, C2' = 10 p/16 V C3, C3’ = 2n7 C4, C4’ = 470 p C5, C5’= 100 p C6, C6', C7, C7’ = 1n5 C8, C9, C9’ = 100 n C10 = 0,47 p/35 V tantal 


Preamplificator pentru microfon

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.