Convertor temperatură - tensiune (36)

Cu acest montaj simplu poate fi realizată o măsurare precisă a temperaturii în cameră. O rezistenţă NTC serveşte drept senzor de temperatură. Ea, aşa cum se ştie, se evidenţiază printr-o puternică dependenţă faţă de temperatură. Rezistenţa NTC limitează domeniul de măsurare al montajului; domeniul liniar, în care abaterea este mai mică de 0,5 °C, este limitat la aproximativ 40°C. în mijlocul acestui domeniu, abaterea este sensibil mai redusă.
Montajul lucrează cu o punte de rezistenţe pe care este aplicată o tensiune de alimentare stabilizată. Puntea este astfel echilibrată încât tensiunea pe aceasta este zero la temperatura de măsurat cea mai scăzută. în acest caz, pe •iecare din cele două ramuri ale punţii există o tensiune egală cu jumătatea tensiunii de alimentare. Amplificatorul operaţional are rolul de a asigura o rezistenţă scăzută la ieşire; tensiunea sa la ieşire este egală cu zero atunci când puntea este echilibrată.
Dacă temperatura rezistenţei NTC creşte, atunci tensiunea de ieşire creşte cu circa 0,5 V pe grad Celsius. Coeficientul de conversie depinde de tipul de rezistenţă NTC utilizat. în cele mai multe cazuri, un coeficient de conversie care diferă cu 0,5 V/°C nu deranjează. Dacă totuşi se doreşte a se citi temperatura direct, de exemplu la un aparat de măsură universal, atunci valoarea rezistenţei R9 trebuie aleasă astfel încât să fie realizată sensibilitatea dorită. Montajul poate lucra acum ireproşabil, cu singura condiţie ca rezistenţa R8 să fie egală cu R9.
Mărimea tensiunii de alimentare nu este critică; tensiunea Zener a lui D1 poate fi cuprinsă între 4,7 şi 8,2 V. Curentul absorbit este de circa 12 mA; el depinde în special de curentul prin dioda Zener.


Echilibrarea punţii, care trebuie realizată în aşa fel încât la ieşire să avem zero volţi, se realizează cu potenţiometrul de reglaj P1.
Condensatorul de 1 n este necesar pentru amplificatoarele operaţionale tip 3130 şi 3140, deoarece acestea trebuie să fie compensate la frecvenţa externă. 

Convertor temperatură - tensiune

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.