Indicator clip (15)


Montajul indică evoluÅ£ia tensiunii de ieÅŸire a unui preamplificator sau a unui amplificator final faţă de cel mai înalt sau cel mai scăzut potenÅ£ial al tensiunii de alimentare, prin aprinderea pentru un scurt timp a unui LED (clipit). Tensiunea de alimentare a amplificatorului este notată cu U în schemă; amplificatorul poate fi alimentat fie simetric (cu +U/2 faţă de masă), fie asimetric (cu +U faţă de masă).Tensiunea semnal de supravegheat trebuie să-ÅŸi piardă efectul în faÅ£a eventualului condensator electrolitic C3 de ieÅŸire al etajului final (desenat simbolic). Atunci când limitarea semnalului este cauzată de blocarea faţă de cel mai scăzut potenÅ£ial de alimentare, tensiunea bază-emitor scade la T3 sub 0,6 V, astfel încât acest tranzistor se blochează. Multivibratorul monostabil constituit din T1 ÅŸi T2 (în stare de repaus T1 se blochează în timp ce T2 conduce) primeÅŸte un impuls trigger pozitiv prin dioda D3. Durata de basculare a monosta- bilului depinde de C2 ÅŸi R3; ea măsoară circa 200 ms. în acest timp LED-ul D2 luminează ÅŸi indică limita semnalului.
La o suprasaturare datorată celui mai înalt potenţial de alimentare, tensiunea bază-emitor a tranzistorului T5, dependentă de R9 şi P2, scade sub 0,6 V; T5 şi T4 se blochează. Se obţine şi în acest caz, pe baza lui T1, un impuls trigger prin dioda D4. Monostabilui basculează, de aceea, în starea astabilă şi la limita pozitivă a semnalului.
Pentru ca pragul trigger al monostabilului să fie păstrat constant, dioda Zener D1 produce o tensiune constantă ajutătoare. Rezistenţa R1 trebuie dimensionată astfel încât prin ea să treacă un curent de 20 ... 25 mA. Atunci când tensiunea U este mai mică de 45 V, pentru T5 este suficient un BC557B; pentru tensiuni de până la 65 V, se pretează un
BC556. Prin R8 trebuie să treacă un curent de circa 1 mA.
Reglajul indicatorului clip se poate realiza în modul cel mai rapid cu ajutorul unui osciloscop, a cărui intrare Y este legată în punctul R9/R10. în caz de nevoie este posibil un reglaj ÅŸi „după ureche”. Se fixează pragul de aprindere ai indicatorului cu potenÅ£iometrul P1 la limita jumătăţii negative a curbei de semnal. Pentru această operaÅ£ie, dioda D4 trebuie îndepărtată temporar. Pragul de aprindere la limita pozitivă depinde de P2. Pentru a-l regla pe acesta, D4 trebuie reintrodusă, iar 03 trebuie îndepărtată temporar. Când limita semnalului de ieÅŸire al amplificatorului este fixată la o tensiune cu 0,6 V mai mare decât cel mai înalt potenÅ£ial de alimentare, se poate renunÅ£a la PI, respectiv P2. 

Indicator clip

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.