PLL cu 4011 (32)

Deoarece circuitele integrate monolitice PLL (Phase Locked Loop - circuit cu calare pe fază) sunt încă scumpe, s-a căutat o alternativă favorabilă ca preţ, fără a se utiliza un număr prea mare de elemente constructive. S-a dorit numai ca această alternativă să fie potrivită pentru un anume scop.
S-a realizat un oscilator comandat în curent (CCO) cu două porţi MOS-NAND. Prin aceasta, o poartă pentru comparatorul de fază şi una pentru amplificarea semnalului au rămas neutilizate. Puterea montajului realizat este surprinzător de mare.
Caracteristicile montajului sunt următoarele:
Domeniul de frecventă (cu P2 reglabil): circa 25 ... 800 kHz.
Maxima ridicare a frecvenţei demodulabile: circa 20% din frecvenţa oscilatorului.
Tensiunea de ieÅŸire la f0= 500 kHz; f = 30 kHz ÅŸi fm = 1 kHz : 45 mVw-
Atenuarea AM la 30% AM > 40 dB.
Sensibilitatea ia intrare: mai bună decât 2 mV/50a
Aceste valori sunt valabile pentru o tensiune de alimentare de 6 V, curentul absorbit fiind de circa 0,6 mA.
Montajul poate fi optimizat şi în alţ mod: circuitele de tip 4011 se deosebesc enorm între ele, în funcţie de fabricant. Cu cât caracteristica de transmisie a porţii variază mai abrupt şi cu cât este mai redusă sincronizarea între porţi, cu atât este mai ridicată sensibilitatea montajului PLL. De aceea se vor căuta exemplare care realizează următoarele valori:
Domeniul de frecvenţă: 12,5 ... 500 kHz.
Sensibilitatea la intrare: 250 pV (tip.) la 50 Q. Tensiunea de alimentare: 3 V Curentul absorbit la f0: 500 kHz = 250 ^A. PLL 4011 este potrivit înainte de toate pentru demodularea semnalelor din banda FM.
Un test comparativ cu un montaj PLL integrat (şi, evident, mai scump) a arătat chiar o mică superioritate a raportului semnal-zgomot şi a atenuării AM pentru PLL 4011.
în principiu, PLL 4011 poate fi utilizat ÅŸi pentru demodularea semnalelor FM de bandă largă. 

PLL cu 4011

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.