LED la 220V (263)


Datorită costurilor reduse ÅŸi a duratei de viaţă lungi, diodele luminescente au devenit cele mai răspândite elemente indicatoare. Din păcate, acestea lucrează doar la tensiuni mici ÅŸi chiar ÅŸi atunci doar cu rezistenÅ£e înseriate. La tensiuni mai mari, pe rezistenţă ar fi disipată, sub formă de căldură, o putere considerabilă. FuncÅ£ionarea la tensiuni mari este posibilă însă ÅŸi cu pierderi mai mici. în situaÅ£ia în care avem de a face cu o tensiune alternativă, putem utiliza ÅŸi un condensator pentru limitarea curentului. Condensatorul nu se încălzeÅŸte, deoarece, din cauza defazajului de aproape 90° între curent ÅŸi tensiune, abia dacă se consumă putere activă, restul fiind numai putere aparentă. Cu un condensator ÅŸi o diodă însă nu am făcut nimic. Pentru rezolvarea conectării unui LED la 220 V este necesară ÅŸi o diodă Zener. în timpul semipe- rioadei negative, dioda Zener D2 este alimentată în sensul de conducÅ£ie ÅŸi are rolul, ca o diodă normală, de a împiedica tensiunea pe LED să devină prea mare. în timpul semipe- rioadei pozitive, D2 limitează tensiunea pe LED ÅŸi R1 la 2,7 V. Dacă în locul diodei Zener s-ar utiliza o diodă normală, atunci LED-ul ar putea fi distrus din cauza curentului prea mare.
Valoarea condensatorului C1 este determinată de curentul prin LED. La 100 nF, curentul este de circa 4 mA; la o valoare de 470 nF curentul este de circa 20 mA.


 
LED la 220v

LED la 220v

Etichete:

Trimiteți un comentariu

  1. Salut, se mai poate face un circuit serie ieftin: rezistenta 32k ohm, dioda 4007 , led transparent rosu de 3v, rezistenta 48k ohm, neaparat rezistentele sa fie de 1w.
    Am aceste circuite la pompele de apa de la centrala, se incalzesc putin rezistentele dar nu mult.

    RăspundețiȘtergere

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.