Depistarea defectelor din cablurile electrice

   

   Defectele din cablurile electrice sunt unele dintre principalele cauze ale întreruperii fluxului de alimentare la sarcină È™i pot deveni, de asemenea, pericol de siguranță sau de incendiu.

Depistarea defectelor din blurile electrice - Introducere


     Efectul unui cablu  avariat depinde de tipul È™i amploarea defecÈ›iunii. Unele defecÈ›iuni ale cablurilor reduc cantitatea de energie care ajunge la sarcină, în timp ce un cablu deschis va întrerupe complet alimentarea consumatorilor din secÈ›iunea afectată.

     Metoda utilizată pentru a testa cablurile de alimentare cu electricitate depinde de tipul de cablu, tipul de defecÈ›iune, capacitatea de alimentare, localizarea defecÈ›iunii È™i multe altele. DeÈ™i este foarte uÈ™or să localizaÈ›i defecÈ›iuni la liniile aeriene, prin inspecÈ›ii vizuale, este dificilă, în majoritatea cazurilor, verificarea cablurilor din conducte sau cablurile subterane invizibile îngropate sub suprafaÈ›a pământului.

     Defectele comune sunt legate fie de izolaÈ›ie, fie de rezistență. Un test de izolaÈ›ie determină starea izolaÈ›iei dintre conductor È™i ecran sau alt conductor de fază, masă sau cablu la alt nivel de tensiune.

Depistarea defectelor din blurile electrice - Izolatia cablurilor și testarea rezistenței


Test de înaltă tensiune DC - Test de izolare


     Pentru verificarea problemelor de izolaÈ›ie se utilizează o tensiune înaltă. Atunci când se aplică tensiunea înaltă la cablu, cantitatea de curent ce se scurge in izolatie indică dacă există probleme de izolare.
     Cablul este considerat bun atâta timp cât acest curent de scurgere se încadrează în limitele de proiectare; în caz contrar, un flux mai mare de scurgere a curentului indică o izolaÈ›ie necorespunzătoare care poate necesita înlocuirea cablului.
     Deoarece nici o izolaÈ›ie nu este perfectă, va exista întotdeauna un curent de trecere, dar acest lucru ar trebui să fie foarte scăzut în ordinea microamperilor.
Testarea cablurilor prin aceasta metoda se face folosind un tester de izolație (Inductor)
      Testarea se efectuează cu ajutorul unui contor cu dublă destinaÈ›ie, cum ar fi testerul de izolaÈ›ie Megger, care are atât rezistenÈ›a ohmică cât È™i rezistenÈ›a la izolaÈ›ie. Instrumentul de testare este plasat între conductorul testat È™i sol la acelaÈ™i capăt al cablului.
     Testul se efectuează apoi între conductorii de fază, precum È™i între fiecare conductor È™i sol pentru a determina rezistenÈ›a de izolaÈ›ie sau orice scurtcircuit între conductori.



Test de continuitate a buclă


     ÃŽn testul de continuitate, se află un scurtcircuit între conductor È™i sol la celălalt capăt al cablului. Cu contorul pe intervale de continuitate, măsurarea se face la sfârÈ™it fără scurtcircuit, între fază È™i neutru.
     O rezistență de peste 10 ohmi indică o problemă, iar neutrul È™i conductorul trebuie testate independent utilizând un alt cablu cunoscut, care acum acÈ›ionează ca cale de întoarcere. O deschidere indică un cablu rupt în neutrul conductorului. O rezistență de peste o sută de ohmi indică un cablu corodat.

Depistarea defectelor din cablurile electrice - Segmentarea și testarea


     Aceasta implică testarea distanÈ›elor scurte ale cablului È™i, uneori, necesită tăierea izolaÈ›iei cu riscul de a reduce fiabilitatea cablului. Cablul este împărÈ›it în secÈ›iuni mai mici până când secÈ›iunea defectă este determinată cu ajutorul unui tester de continuitate sau a unui tester de izolaÈ›ie.
Aceasta este o metodă intensivă de muncă și poate presupune excavarea cablurilor subterane.

Utilizarea indicatorilor de circuit defecți (FCI)


     FCI-urile sunt dispozitive care sunt, de obicei, prinse în jurul unui conductor, pentru a măsura curentul de defect prin cablu. Cu toate acestea, indicatorii vor identifica doar dacă există o defecÈ›iune într-o anumită secÈ›iune, dar nu pot identifica locaÈ›ia exactă.
     Dispozitivele pot reduce timpul necesar depanării unei defecÈ›iuni a cablului, iar unele au chiar alarme sonore. Odată ce se identifică o secÈ›iune de avarie, se folosesc È™i alte mijloace de identificare a defecÈ›iunii. Metoda Thumping poate fi folosit pentru a identifica locaÈ›ia exactă.

Depistarea defectelor din blurile electrice - Concluzii


Durerea presupune aplicarea unei tensiuni înalte la cablul testat. Acest lucru provoacă un arc cu curent ridicat, care generează un zgomot puternic care poate fi auzit deasupra solului. Această tehnică elimină nevoia de tăiere și îmbinare a cablului, după cum este necesar, în metoda secționării.

Pentru a genera un sunet audibil care poate fi auzit deasupra solului, curentul trebuie să fie foarte ridicat, la câțiva mii de amperi și necesitând o tensiune de aproximativ 25KV. Acest lucru poate încălzi cablul și poate duce la degradarea izolației. Cu toate acestea, cu bună grijă și experiență, metoda poate oferi rezultate bune, cu o degradare minimă a izolației.




Sistem radar sau Reflectometrie (TDR)


     Tehnica TDR implică trimiterea unui semnal de energie scăzută în cablu È™i nu produce degradarea izolaÈ›iei. Această metodă foloseÈ™te un set de radare care trimite un impuls de curent de scurtă durată în cablul suspect. Dacă există o defecÈ›iune, cum ar fi o discontinuitate, o parte a impulsului este reflectată înapoi la setul de radare. DistanÈ›a se calculează apoi folosind viteza È™i timpul necesar pentru ca undele să se răspândească la È™i de la defecÈ›iune.
     Metoda utilizează o urmă a semnalului pentru a arăta distanÈ›ele aproximative. TDR nu indică tipul de defecÈ›iune È™i nu specifică locaÈ›ia exactă.
Cu toate acestea, rezultatele sunt de obicei suficiente în unele teste. Prin restrângerea defecțiunii la o anumită secțiune, aceasta acționează ca un ghid pentru teste suplimentare, cum ar fi baterea pentru a obține locația exactă cu precizie.


Folosind atât Radar, cât și Thumper



Deoarece radarul nu identifică locația exactă, metoda Thumper poate fi utilizată pentru a identifica locația după ce radarul oferă locația aproximativă. Pulsul tensiunii de strapungere distruge decalajul, iar arcul corespunzător este indicat în traseu.




Concluzie


     DefecÈ›iunile cablurilor pot rezulta din deteriorarea mediului, manevrarea necorespunzătoare, izolarea, scurtcircuitul, printre alte cauze. Nu ar trebui să fie tolerată nicio defecÈ›iune a cablului electric È™i toate acestea trebuie reparate cât mai repede posibil. Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibil să se vadă defecÈ›iunile cablului înainte ca acestea să fi eÈ™uat complet sau să provoace unele efecte nedorite.
     Pentru cablurile aeriene, este suficientă o inspecÈ›ie vizuală, dar acest lucru nu poate fi aplicat cablurilor subterane È™i trebuie utilizate alte metode pentru a le testa. Deoarece există diferite tipuri de defecte È™i cauze, este important să cunoaÈ™teÈ›i tipul de defecÈ›iune posibilă È™i cea mai bună metodă sau combinaÈ›ie de metode pentru a localiza cu precizie defecÈ›iunea.


Depistarea defectelor din cablurile electrice

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.