Traductoare de tensiune electrică

Principiile de funcţionare ale traductoarelor de tensiune

Principiul de funcţionare al traductoarelor de tensiune este asemănător celui întâlnit la traductoare de curent. 

a) Traductoarele pentru tensiuni continue se realizează în următoarele variante :

1 - Traductoare funcţionând prin  compensare de cuplu care au schemele de principiu de tipul celei din figura  3.9, unde echipajul de intrare (EI)  este un milivoltmetru de tip magnetoelectic,  în rest  schema fiind identică.

2 - Traductoare cu amplificator – convertor de curent continuu

Aceste traductoare au schemele de principiu de tipul celei din figura 3.10.  Tensiunea de intrare se aduce în gama normalizată prin intermediul unor divizoare de tensiune (şuntul S din figura 3.10 este  înlocuit cu un divizor de tensiune).

b)   Traductoarele pentru tensiuni tensiuni alternative – se realizează în următoarele variante:

1 - Traductoare de tensiune bazate  pe compensarea cuplului, la care EI este un milivoltmetru de tip ferodinamic şi ca urmare curentul de ieşire rezultă proporţional cu pătratul valorii efective a tensiunii, adică

                      clip_image002                                     (3.10)

2-Traductoare de tensiune pentru semnale sinusoidale  (nedistorsionate) , care  au schema de principiu prezentată în figura 3.14. Această schemă se deosebeşte faţă de schema traductorului de curent sinusoidal doar prin modul de realizare al convertorului tensiune – curent.

 

clip_image004

 

Fig.   3.14   Schema   de   principiu   a   traductorului   pentru   semnale   sinusoidale nedistorsionate.

 

Ţinând seama că tensiunea de măsurat a sistemului energetic variază în jurul valorii nominale clip_image006, în limitele (0,8…l,2) clip_image008, pentru creşterea sensibilităţii traductorului de tensiune,în schema convertorului (CTC) se utilizează dioda Zener (DZ), ce lucrează în zona Zener atunci când tensiunea de la ieşirea bloculului de filtrare (BF) devine clip_image010.

3 - Traductoare de tensiune pentru semnale alternative distorsionate.     Acestea au schema de principiu asemănătoare celei din figura 3.13, cu deosebirea că în locul transformatorului de curent se foloseşte la intrare un transformator de tensiune.
Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.