Controlul turatiei unui motor de curent alternativ la 220V


Descrierea Circuitului:

Circuitul are la baza folosirea unui triac (Triacul este un dispozitiv semiconductor care permite circulația curentului electric în ambele sensuri.) si este proiectat pentru a controla turatia unui motor AC de putere medie cum ar fi motorul unei bormasini electrice.
Turatia poate fi controlata modificand potentiometrul P1.Aceste regleaza amplitudinea impulsului care declanseaza triac-ul.
Circuitul inglobeaza si partea de auto-stabilizare care ii permite sa mentina turatia prin cresterea puterii atunci cand motorul este supus la forte variabile.
De exemplu cand motorul masini de gaurit intampina rezistenta (spiralul intra prin betoane si da de greu) inductia in motor va scade si ea.Rezulta de aici o vrestere a voltajului pe R2 P1 si C3 care va face ca triac-ul sa declanseze mai devreme si put
erea sa creasca de asemenea.


Cablaj:




Schema alternativa:




Controlul turatiei 220V

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.