Intrerupator Cap Scara - Ce este si cum se leaga intrerupatorul Cap Scara

Intrerupatorul CAP SCARA


Ce este intrupatorul CAP SCARA?



Cu toate ca intrerupatorul cap scara arata de multe ori ca un intrerupator normal la exterior (exceptie facand semnele distinctive in forma de triunghi de pe fata) acesta se diferentiaza la interior prin numarul de borne.
Daca la un intrerupator normal avem 2 borne pentru 2 fire (aceasta nu este o regula pentru ca in comert se gasesc si intrerupatoare care au o borna de intrare si doua la iesire) ,la intrerupatorul cap scara avem intotdeauna 3 borne(o intrare si doua iesiri).

Mai jos avem imaginea din spate a unui intrerupator normal:

Figura 1

Si imaginea unui intrerupator cap scara:

Figura 2

Cum functioneaza un intrerupator CAP SCARA?

Sa mergem mai in profunzime si sa intelegem mecanismul din interiorul lor.

In figura 1, in interior exista o bara metalica care uneste borna C cu L1 pentru a inchide circuitul si a aprinde becul.La apasarea butonului in cealalta pozitie bara metalica se distanteaza (Capatul barei ramane in aer))de borna L1 si circuitul de deschide facand becul sa se stinga.

In figura 2 exista la fel o bara metalica care uneste borna C cu borna L1.La apasarea butonului in cealalta pozitie bara metalica se muta catre borna L2 astfel ca va unii borna C cu borna L2 de data aceasta.Practic la schimbarea positiei butonului bara metalica va unii fie C Cu L1 fie C cu L2.Indiferent de pozitia butonului intotdeauna pe una din iesiri(L1 sau L2 ) va exista tensiune.

Principiul de functionare al intrerupatorului Cap Scara:



De ce sa folosesc intrerupator cap scara?Ce avantaj am?De ce sa ma complic?

Aveti dreptate si nu aveti.In primul rand ganditi-va ca acest fel de intrerupator a fost gandit si fabricat tocmai pentru a va usura viata si a aduce un plus de comfort in locuinta dumneavoastra.
Intradevar in majoritatea cazurilor nu este nevoie de un astfel de circuit pentru a aprinde si a stinge un bec.Insa sunt si cazuri in care este chiar imperativ necesar un astlef de circuit.
Cand este nevoie de intrerupator cap scara?
Pai sa luam cateva situatii concrete ca exemplu:
Veniti obosit de la munca ,aprindeti lumina si urcati scarile

iar la capatul acestora realizati ca trebuie sa coborati din nou pentru ati uitat lumina aprinsa iar singurul intrerupator se alfla jos la baza de unde ati si aprins lumina de fapt...........
Era bun acum inca in intrerupator la celalalt capat al scarilor ,nu?......

sau exemplul nr 2:

Aveti o zi proasta in care nu aveti chef sa faceti nimic ,dar absolut nimic,va este lene sa va si dati jos sa aprindeti sau sa stingeti lumina in camera......

Si acum era bun inca un intrerupator la capatul patului nu e asa?.......

Si exemplele pot continua la nesfarsit,sunt o multitudine de situatii in care este necesar un circuit cap scara.

Cum se leaga intrerupatorul Cap SCARA?

Buna intrebare.
In principiu legarea unui circuit cap scara nu difera cu mult de legarea unui circuit de lumina normal.
Ca si materiale nu implica costuri suplimentare foarte mari(poate costul intrerupatoarelor in sine sa fie putin mai mare si poate inca cateva cleme de legatura in doza).

Din pacate pentru cititori eu nu voi pune o schema cu legaturi si toate cele aici din simplu motiv ca instalatia electrica a unei case sau orice fel de imobil nu este o chestie DIY.
La instalatia electrica poate lucra doar persoane calificate,special instruite,cu luta experienta.
-Pai da dar la mine in casa fac ce vreau eu.........
AHA,asa zici tu cititorule,atunci la tine in casa de ce nu ai voie sa i-ti montezi centrala termica singur si trebuie sa chemi o firma autorizata anre?ca e tot la tine in casa?....Gandeste-te la siguranta ta si a celor din jur inainte sa umbli la instalatia electrica de capul tau.

Pentru cei interesati de schema lasati um mesaj la comment si voi trimite schema detaliata de leagare a intrerupatoarelor cap scara in instalatie.

Trimiteți un comentariu

  1. Răspunsuri
    1. pentru 3 niveluri, regula e ca in capete ( adica la nivelul 1 si la nivelul 3)sa fie comutator cap scara iar intre niveluri(la nivelul 2) sa fie comutator cruce

      Ștergere
  2. solicit o schema cap sacara pentru 2 nivele

    RăspundețiȘtergere
  3. Va rog frumos daca este posibil, o schema pentru 1 nivel. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. cum se leaga intrerupatorul cap scara cu 2 nivele

    RăspundețiȘtergere
  5. Am chemat un electrician autorizat sa mi faca o lucrare..suma a fost de a dreptul nesimtita pe care mi a cerut o..nefiind in bransa i am platit dar am stat pe langa el sa vad ce costa atat...de atunci am facut instalatie la 4 case din care 2 de la zero si vreo 5 apartamente,inclusiv schimbare de tablouri elecrice..deci,parerea mea este ca oricine este interesat si pasionat poate face asta cel putin in propria casa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru voi e simplu . dar una e PASIUNEA ,altceva e meseria. Chiar nu vreau sa ma complic in comentarii.

      Ștergere
    2. Pentru voi e simplu . dar una e PASIUNEA ,altceva e meseria. Chiar nu vreau sa ma complic in comentarii.

      Ștergere
  6. P schima pt un etaj
    Si pentru o camera cu 2 intrerupatoare
    Stima

    RăspundețiȘtergere
  7. O schima pt un etaj
    Sio schema pentru doua intrerupatoare pentru o camera si un bec
    Stima

    Răspundeți

    RăspundețiȘtergere
  8. buna
    am instalatie cap scara , la ceva vreme am montat o aplica cu senzor de miscare
    problema aici intervine , pentru ca vreau sa inlocuiesc intrerupatoarele cu taste false
    rugamintea mea era sa-mi explicati cu leg firele dupa ce scot intrerupatoarele ca senzorul de miscare sa functioneze in continuare
    multumiri anticipat

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua, asi dori niste informatii sau o schema electrica pt o instalatie in paralel(6 lampi legate intre ele cu 3 fire F, N,impamantare) trecerea sa facut din doza in doza(e vorba de o hala), iar beneficiarul ar dori intrerupatoare cap-scara pt astea 6 lampi, plecarea din tablou se face cu 1 cablu cu 3 fire, lampile sunt prevazute cu 3 fire, cum ar trebui sa procedez? Multumesc anticipat pt ajutor, o zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  10. sall.solicit o schema cap scara pt 1 nivel

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua, as dori si eu o schema de conectare cap scara si una cap scara cu intrerupator cruce in mijloc. Daca se poate separat aduagat separat o integrare de senzor miscare/crepuscul in aceste scheme, ar fi minunat.

    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua, va rog sa imi trimiteti si mie schema interupator cap scara cu 3 nivele si una cap cruce. O zi buna, multumesc.

    RăspundețiȘtergere

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.