TRADUCTOARE DE CURENT CONTINUU

TRADUCTOARE DE CURENT CONTINUU

 

A) Principii de funcţionare ale traductoarelor de curent continuu:

Traductoarele de curent continuu îşi bazează funcţionarea - fie pe utilizarea ca element sensibil a unui echipaj mobil de tip magnetoelectric, a cărui deplasare este compensată prin reacţie de semnalul unificat de ieşire (traductor în circuit închis) -fie pe conversia unei căderi de tensiune într-un semnal unificat utilizând scheme electronice de amplificare şi conversie tensiune-curent (cazul traductorului în circuit deschis).

 

3.2.1 Traductorul de curent continuu funcÅ£ionând prin compensare de cuplu. 

Acest traductor are schema de principiu prezentată în figura 3.9 ÅŸi se compune din două echipaje magnetoelectrice: echipajul de intrare (EI) care primeÅŸte semnal direct proporÅ£ional cu valoarea curentului de intrare Ii; echipajul de reacÅ£ie (ER) care este străbătut de curentul de ieÅŸire Ie. Cele două bobine mobile ale echipajelor EI ÅŸi ER sunt legate rigid prin axul 1, pe care se află paleta de aluminiu 2 care se poate roti (în plan orizontal) în întrefierul traductorului inductiv de tip transformator, alcătuit din bobinele 3 ÅŸi 4. Oscilatorul  (OSC) de înaltă frecvenţă alimentează cu semnal sinusoidal bobina primară 3. AcelaÅŸi semnal sinusoidal se va regăsi în bobina secundară 4, mai mult sau mai puÅ£in, în funcÅ£ie de poziÅ£ia paletei 2. Acest semnal (de la bornele bobinei 4) va fi amplificat, redresat ÅŸi filtrat care se aplică unui convertor tensiune – curent prin blocul amplificator – convertor (ACTC). Din blocul ACTC rezultă curentul de ieÅŸire (Ie) care  străbate rezistenÅ£a de sarcină (Rs) ÅŸi bobina mobilă a echipajului de reacÅ£ie (ER).

 SemnificaÅ£iile notaÅ£iilor din figură sunt :

 EI – echipaj magnetoelectric de intrare;

ER – echipaj magnetoelectric de ieÅŸire (reacÅ£ie);

OSC – oscilator sinusoidal;

ACTC – amplificator-convertor tensiune-curent;

SA – sursa de alimentare;  S – ÅŸunt electric;

Ra – rezistenţă adiÅ£ională; Rs – rezistenţă de sarcină;

1 – ax;  2 – paletă de aluminiu;

3 ÅŸi 4 – bobine cu întrefier, în montaj de tip transformator.

 

clip_image002

Fig. 3.9  Schema de principiu a traductorului de curent continuu bazat pe compensare de cuplu

Cuplul activ, creat de curentul de intrare este:

                                                         Ma = K1Ii                                                                    (3.2)

 

Cuplul de reacţie, creat de curentul de ieşire este:

                                                        M r = K2Ie                                           (3.3)

 

La echilibru:                                     Ma + Mr = 0                                        (3.4)

FuncÅ£ionarea este următoarea .Dacă iniÅ£ial curentul de intrare (Ii = 0),  echipajele mobile se găsesc într-o astfel de poziÅ£ie încât cuplajul magnetic (realizat cu paleta 2) între bobinele 3 ÅŸi 4 asigură un curent de ieÅŸire Ie = Ie min(egal cu limita inferioară a semnalului unificat). Dacă (Ii) creÅŸte, va creÅŸte ÅŸi cuplu activ (Ma), iar cadrul mobil al EI roteÅŸte paleta în sensul creÅŸterii cuplajului inductiv dintre bobinele 3 ÅŸi 4.  Efectul imediat este creÅŸterea curentului de ieÅŸire Ie, deci creÅŸterea cuplului de reacÅ£ie Mr, de sens opus cuplului activ Ma (de intrare). Rotirea paletei 2 are loc până la atingerea echilibrului:

                                            clip_image004                                                (3.5)

Observaţie : Circuitul de intrare este separat galvanic faţă de cel de ieşire, iar ambele circuite sunt separate galvanic faţă de partea de intrare, având în vedere că SA (sursa de alimentare) primeşte tensiunea prin transformator de reţea.

 

3.2.2  Traductor de curent continuu cu amplificator-convertor

 

ÃŽn figura 3.10 este prezentată schema de principiu a traductorului de curent continuu cu amplificator- convertor de curent continuu. 

FuncÅ£ionarea traductorului se bazează pe prelucrarea căderii de tensiune pe ÅŸuntul S ÅŸi conversia acesteia în semnal unificat. 

Semnificaţiile notaţiilor din schema traductorului sunt:

S – ÅŸunt electric;  ACTC – amplificator- convertor tensiune-curent;

M – modulator;    SA – sursa de alimentare;

DM – demodulator;  OSC– oscilator(semnal dreptunghiular);

FN – filtru netezire;

TR1 ÅŸi TR2 – transformatoare pentru separaÅ£ie galvanică.

clip_image006

 

Fig. 3.10

 

Scurtă prezentarea a schemei electrice:

Modulatorul M, la fel ca şi DM, este format din două comutatoare statice tranzistorizate-serie care lucrează în contratimp. Pe înfăşurările primare ale TR1 se aplică un semnal dreptunghiular a cărui amplitudine este egală cu amplitudinea semnalului cules de pe şuntul S şi de frecvenţă identică cu cea a oscilatorului (OSC) care generează semnalul de comandă dreptunghiular.

 

Semnalele (în antifază) obţinute la secundarele lui TR1 sunt demodulate, rezultând un semnal cu perturbaţii inerente în zonele de comutaţie, motiv pentru care se utilizează filtrul pasiv de netezire FN. Semnalul de la ieşirea filtrului, proporţional cu valoarea curentului de intrare Ii, este amplificat şi convertit în semnal unificat de curent la ieşire (Ie).

 

Observaţie:

 Ansamblul format din M, TR1 ÅŸi DM are rolul de a separa galvanic intrarea de ieÅŸire, fără a face o amplificare a semnalului.

 

Nu se utilizează amplificator de c.a - înaintea demodulatorului (DM), datorită următoarelor inconveniente:

 

a) amplificatorul de curent alternativ ar trebui să lucreze cu intrare în impulsuri puternic perturbate, deci ar fi  greu de realizat astfel de amplificatoare de curent alternativ de mare fidelitate, având în acelaÅŸi timp un preÅ£ ridicat.

b) apare decalaj între semnalul de ieÅŸire faţă de cel de la intrare (decalaj introdus de  timpul de răspuns al amplificatorului) ceea ce conduce la obÅ£inerea unui răspuns incorect la ieÅŸirea demodulatorului.

 

Pentru comenzile necesare blocurilor M, DM ÅŸi alimentarea amplificatorului-convertor ACTC se utilizează blocul oscilator OSC (care lucrează pe o frecvenţă de (1…10) kHz, furnizând semnale dreptunghiulare). Oscilatorul este  alimentat în curent continuu (24V) sau în curent alternativ printr-un redresor ÅŸi filtru de netezire.

 

Semnalele dreptunghiulare se transmit (în opoziţie de fază) prin intermediul TR2 (de separaţie). Una din înfăşurările secundare ale transformatorului TR2 asigură tensiunea necesară sursei SA care alimentează circuitele active ale blocului ACTC.

 

Ca exemplu, în figura 3.11 se prezintă– traductorul de curent continuu tip Ux-TC2a – cu semnal unificat în tensiune – realizat de Electrotehnica BucureÅŸti, întâlnit în acÅ£ionări reglabile cât ÅŸi în echipamente de sudare electrică (sursă universală SU – 1000, sau SU – 1500).Schema traductorului Ux-TC2a din figura 3.11 respectă schema de principiu din figura 3.10.

clip_image008Fig. 3.11 Schema electrică a traductorului de c.c. tip Ux-TC2a

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikJTTXyA0Ce-hrj_hQTviwtzfC_Hhwmmh8jBNHuzwFxdpNmjPxi1RoTf4xRIh-oOYp5DYMAeW4CDCC21O1CXAcOl_leEdfy2xmAsL7TIKm604TRUh8Tf6u8I33eXuN7YiMiK4gdKORWMY/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.