Despre Microunde

clip_image002
Dispozitive şi aparate de măsură specifice domeniului microundelor
1.1  Generatoare de microunde
            Oricare ar fi frecvenÅ£a, un oscilator electromagnetic conÅ£ine, în esenţă, aceleaÅŸi părÅ£i componente principale:
-          un element activ (tub cu vid, diodă cu rezistenţă negativă, tranzistor etc.), capabil să amplifice semnalele;
-          o reÅ£ea de reacÅ£ie, care readuce la intrarea elementului amplificator o parte din energia semnalului de la ieÅŸire;
-          un element rezonant - eventual cu frecvenţă de rezonanţă variabilă - care introduce în bucla de reacÅ£ie un defazaj dependent de frecvenţă, astfel încât faza semnalului de reacÅ£ie este cea corectă numai la o singură frecvenţă, care astfel devine frecvenÅ£a de oscilaÅ£ie a oscilatorului.
            La frecvenÅ£ele "clasice", mai joase (sub 1 GHz), există o mare varietate de scheme posibile de oscilator. ÃŽn general toate aceste scheme folosesc drept element activ un tranzistor sau un tub electronic cu vid, dar diferă între ele prin tipul de conexiune al elementului activ (BC, EC sau CC în cazul tranzistorului), precum ÅŸi prin structura circuitului de reacÅ£ie utilizat (priză capacitivă la oscilatoarele Colpitts, priză inductivă la oscilatoarele Hartley etc.).
            Oscilatoarele de microunde ar putea avea structuri similare, dar creÅŸterea frecvenÅ£ei lor de oscilaÅ£ie este întotdeauna limitată. Principalele probleme specifice care apar la utilizarea elementelor active clasice la frecvenÅ£e foarte înalte sunt:
-          prezenÅ£a elementelor reactive parazite, în special capacităţile parazite  dintre electrozii elementului activ, dar ÅŸi inductanÅ£ele parazite ale conexiunilor;
-          timpul de tranzit al purtătorilor de sarcină, care la frecvenÅ£e foarte înalte devine comparabil cu perioada semnalului, producând astfel o reducere drastică a amplificării elementului activ.
            Pentru a reduce influenÅ£a elementelor reactive parazite au fost realizate dispozitive cu construcÅ£ii speciale, la care elementele reactive sunt reduse la minimum. InfluenÅ£a elementelor reactive parazite poate fi diminuată ÅŸi mai mult prin includerea lor direct în elementele rezonante, aÅŸa cum se întâmplă la aÅŸa-numitul "tub far" (fig.1.1).
            Pentru a reduce efectul timpului de tranzit al purtătorilor de sarcină, soluÅ£ia este reducerea dimensiunilor fizice ale dispozitivelor, astfel încât distanÅ£ele de parcurs să fie cât mai mici. Din acest motiv tranzistoarele de microunde au lăţimi ale bazelor foarte reduse, de ordinul unor fracÅ£iuni de micron. Evident, realizarea unor astfel de tranzistoare de microunde presupune o tehnologie corespunzătoare, extrem de performantă.
clip_image002
Fig. 1.1  Tub "far" pentru frecvenÅ£e înalte.

            ÃŽn tuburile electronice speciale de microunde cum ar fi klistronul, magnetronul, tubul cu undă progresivă etc., problema timpului de tranzit al purtătorilor de sarcină este complet eliminată, deoarece acest timp este inclus în însuÅŸi principiul de funcÅ£ionare al dispozitivului respectiv. De altfel, la majoritatea oscilatoarelor de microunde realizate cu astfel de tuburi speciale apare ÅŸi o întrepătrundere a funcÅ£iilor de amplificare, de reacÅ£ie, de stabilire a frecvenÅ£ei, astfel încât deÅŸi aceste oscilatoare conÅ£in toate elementele clasice, ele trebuiesc analizate ca un tot unitar (v. cursul de Microunde).

            Magnetronul este un tub oscilator de microunde special, destinat obÅ£inerii unor puteri mari, în condiÅ£iile unui randament bun.
            Oscilatoarele de microunde pot fi realizate ÅŸi cu diode speciale cum ar fi dioda tunel, dioda Gunn, dioda IMPATT, dioda TRAPATT etc.
clip_image004
Fig. 1.2  Rezonator "fluturaÅŸ".

            Pe lângă aspectele specifice ale elementului activ, oscilatoarele de microunde se deosebesc de oscilatoarele "clasice" ÅŸi prin alte aspecte, referitoare la elementele pasive care intră în componenÅ£a lor. La frecvenÅ£e nu prea înalte, elementele rezonante pot avea fie o structură concentrată (LC), fie una distribuită (tronsoane de linii terminate în scurtcircuit). Un tip mai deosebit de rezonator - având o structură semiconcentrată - este prezentat în figura 1.2; acest tip de rezonator "fluturaÅŸ" este folosit atât în oscilatoare cât ÅŸi în frecvenÅ£metre.
            La frecvenÅ£e mai înalte, elementul rezonant care stabilizează frecvenÅ£a de rezonanţă se prezintă de regulă sub forma unui rezonator de volum: cavitate rezonantă sau rezonator de dielectric.
            ÃŽn oscilatoarele cu frecvenţă variabilă (sweeper) în bucla de reacÅ£ie a amplificatorului se folosesc de regulă filtre YIG (yttrium-iron-garnet), deoarece frecvenÅ£a de rezonanţă a unei sfere de YIG situată într-un câmp magnetic de polarizare H0 poate fi modificată prin modificarea valorii câmpului de polarizare[1].
            VariaÅ£ii mult mai mici ale frecvenÅ£ei de oscilaÅ£ie pot fi obÅ£inute ÅŸi prin utilizarea unei diode varactor care, prin valoarea capacităţii sale - capacitate dependentă de tensiunea continuă de polarizare inversă aplicată diodei - poate influenÅ£a frecvenÅ£a de rezonanţă a unui rezonator. VariaÅ£iile de frecvenţă ce pot fi obÅ£inute cu ajutorul varactoarelor sunt însă limitate de regulă la câteva procente din frecvenÅ£a centrală, iar variaÅ£ia frecvenÅ£ei cu tensiunea de polarizare este, în general, neliniară.
            ÃŽn cazul folosirii oscilatoarelor ca generatoare de semnal pentru măsurări, un aspect deosebit de important este calibrarea nivelului de ieÅŸire al generatorului. ÃŽntr-adevăr, un generator folosit în măsurări trebuie să aibă un nivel de ieÅŸire cunoscut ÅŸi reglabil, nivel care să nu se modifice la schimbarea sarcinii sau a frecvenÅ£ei de lucru. ÃŽn general, indiferent de tipul de oscilator utilizat, sursa nu poate satisface de la sine toate aceste cerinÅ£e. SoluÅ£ia problemei constă în utilizarea unui sistem de control automat al nivelului de ieÅŸire ALC (automatic level control).
            Sistemul de control automat al nivelului constă în menÅ£inerea automată a nivelului dorit al undei emergente din generator, fără ca acesta să fie influenÅ£at de sarcină sau de modificarea frecvenÅ£ei de lucru. Elementele componente esenÅ£iale ale sistemului sunt un atenuator comandat electric ÅŸi un circuit de sesizare a amplitudinii undei emergente (fig.1.3). Atenuatorul variabil, comandat electric, este realizat cu diode PIN[2]. Circuitul de separare a unui semnal proporÅ£ional numai cu unda emergentă din sistem poate fi realizat cu un cuplor directiv sau cu un divizor de putere cu două rezistenÅ£e (power splitter). Se ÅŸtie (v.cursul de Microunde) că la un astfel de divizor cele două unde de ieÅŸire sunt egale între ele, indiferent de sarcinile conectate la porÅ£i. Detectorul de amplitudine este de regulă un detector cu diodă, iar amplificatorul operaÅ£ional permite fixarea nivelului dorit la ieÅŸire prin simpla modificare a unei tensiuni de referinţă.
            Utilizarea unui power splitter în sistemul ALC implică - în comparaÅ£ie cu posibila folosire a unui cuplor directiv - o reducere suplimentară cu cca. 3 dB a puterii de la ieÅŸirea generatorului calibrat, dar în general este preferat totuÅŸi power splitter-ul deoarece acesta are o bandă de lucru mult mai largă decât banda unui cuplor directiv.
clip_image006
Fig. 1.3  Sistem de control automat al nivelului la ieÅŸirea unui generator de microunde.

            Generatorul prevăzut cu un sistem ALC are ÅŸi calitatea de a fi foarte bine adaptat, adică de a prezenta un coeficient de reflexie foarte mic. ÃŽntr-adevăr, dacă câştigul buclei de reacÅ£ie din sistemul ALC tinde la infinit atunci o eventuală undă venită dinspre sarcină care ajunge la generatorul propriu-zis ÅŸi se reflectă pe acesta are un efect similar cu o mică variaÅ£ie a nivelului undei a0 emise din generator, efect ce este imediat compensat de sistemul ALC. Deci o eventuală undă incidentă pe generatorul dotat cu ALC este complet absorbită în interiorul sistemului, ceea ce este echivalent cu o valoare nulă a coeficientului de reflexie al ansamblului:
                                                       clip_image008 .
clip_image010
Fig. 1.4  Determinarea atenuării de inserÅ£ie a unui diport.
a - calibrare;  b - măsurarea diportului.

            Coeficientul de reflexie al unui generator joacă un rol important în orice operaÅ£ie de măsurare. Pentru exemplificare se poate considera măsurarea unei atenuări de inserÅ£ie, măsurare care presupune determinarea puterii disipate într-o sarcină (detector), în două situaÅ£ii: întâi conectând direct sursa la detector (calibrare), apoi intercalând între sursă ÅŸi detector diportul de măsurat (DDM, în fig.1.4) ÅŸi, în final, compararea valorilor puterilor astfel obÅ£inute. Dacă generatorul are un coeficient de reflexie GG ÅŸi emite din interiorul său o undă aG, diportul este descris prin matricea lui de repartiÅ£ie S, iar detectorul are un coeficient de reflexie GD, atunci pentru puterile măsurate în cele două situaÅ£ii rezultă expresiile:
                                             clip_image012   ,                                     (1.1)
                        clip_image014  .                (1.2)
Din împărţirea lor se obţine atenuarea de inserţie măsurată, Amas:
                 clip_image016  .
Valoarea reală a atenuării de inserţie, valoare care ar putea fi măsurată dacă s-ar dispune de un generator şi de un detector ideale având GG = 0, GD = 0, este:
                                                    clip_image018 ,
Comparând acest rezultat cu cel precedent rezultă relaţia:
                       clip_image020  .               (1.3)
Se constată că intervin aici - cu roluri similare, la fel de importante - ambii coeficienţi de reflexie, atât al sarcinii cât şi al generatorului.
            ÃŽn practică, de regulă sunt cunoscute doar modulele coeficienÅ£ilor de reflexie GG ÅŸi GD (această informaÅ£ie fiind dată sub forma valorii numerice a raportului de undă staÅ£ionară corespunzător, s = (1 +½G½)/(1 -½G½), în timp ce fazele din expresia de mai sus - care, de altfel, depind ÅŸi de lungimile elementelor de interconectare - nu sunt cunoscute exact. ÃŽn această situaÅ£ie operaÅ£ia de măsurare este afectată de o anumită incertitudine, reprezentată prin intervalul între valoarea maximă posibilă ÅŸi valoarea minimă posibilă a expresiei de mai sus. Incertitudinea măsurării creÅŸte o dată cu creÅŸterea modulelor coeficienÅ£ilor de reflexie GG ÅŸi GD.
            ÃŽn cazurile în care valorile coeficienÅ£ilor de reflexie ai generatorului ÅŸi detectorului conduc la incertitudini inacceptabile ale rezultatelor măsurării, este posibilă o îmbunătăţire a situaÅ£iei prin adăugarea unor izolatoare la intrarea în detector, respectiv la ieÅŸirea din generator. Un izolator ideal ar conduce la anularea coeficientului de reflexie respectiv, în timp ce un izolator real - chiar dacă este imperfect - poate totuÅŸi să producă o importantă diminuare a valorii acestuia.
1.2  Indicatoare de nivel al semnalului
            PrezenÅ£a ÅŸi nivelul semnalelor de microunde pot fi constatate cu ajutorul unor detectoare de microunde. Detectoarele de microunde funcÅ£ionează pe acelaÅŸi principiu ca ÅŸi detectoarele de amplitudine cu diodă clasice, folosite la frecvenÅ£e mai joase. Diodele care se utilizează în detectoarele de microunde trebuie însă să fie foarte rapide, cu elemente parazite cât mai mici. Cel mai des sunt utilizate în această funcÅ£ie diodele Schottky, care satisfac cerinÅ£ele respective[3].
            Spre deosebire de majoritatea detectoarelor de amplitudine clasice, detectoarele de microunde lucrează însă de regulă la nivele foarte mici ale semnalelor aplicate, astfel încât răspunsul lor nu este liniar ci pătratic (v.cursul de Microunde):
                                                clip_image022  ,                                        (1.4)
unde kdet este o constantă a detectorului. De acest lucru trebuie să se ţină seama la interpretarea corectă a semnalelor obţinute prin detecţie.
            Un detector ideal ar trebui să fie perfect adaptat în toată banda de frecvenÅ£e în care urmează să fie folosit. ÃŽn practică acest lucru nu este posibil, astfel încât detectoarele reale de microunde au un coeficient de reflexie GD, care însă trebuie să fie cât mai mic[4].
            Detectoarele de microunde pot fi folosite în mai multe feluri:
            - ca simple indicatoare ale prezenÅ£ei microundelor;
            - la măsurarea nivelelor relative ale unor semnale. ÃŽn acest caz, trebuie să se Å£ină seama de caracteristica de detecÅ£ie a detectorului. AÅŸa cum s-a mai spus, dacă semnalele aplicate diodei sunt foarte mici (nedepăşind câţiva milivolÅ£i), atunci indiferent de tipul diodei folosite caracteristica detectorului este pătratică;
            - la măsurarea puterii prin metode de comparaÅ£ie. ÃŽn acest caz adaptarea detectorului este o cerinţă esenÅ£ială.
1.3  Dispozitive ÅŸi componente specifice măsurărilor în domeniul microundelor
1.3.1  TerminaÅ£ii în scurtcircuit, sarcini adaptate

            ÃŽn sistemele de măsurări în microunde se folosesc adesea linii sau ghiduri terminate în scurtcircuit. De multe ori scurtcircuitul trebuie să fie deplasabil în lungul ghidului, pentru a permite reglajul lungimii liniei. Deoarece un piston mobil nu poate asigura un contact perfect cu ghidul, de regulă scurtcircuitele deplasabile au anumite construcÅ£ii speciale cum ar fi cele schiÅ£ate în figura 1.5. Ideea de bază a acestor soluÅ£ii constructive constă în plasarea "contactului" acolo unde curenÅ£ii superficiali din ghid sunt nuli, astfel încât contactul galvanic al pistonului cu pereÅ£ii de fapt nu mai este necesar.
clip_image024
Fig. 1.5  ConstrucÅ£ia unor scurtcircuite deplasabile, în ghiduri de undă.

            Pentru un cablu coaxial, sarcina adaptată este o rezistenţă de valoare egală cu impedanÅ£a caracteristică a cablului. ÃŽn aplicaÅ£iile nepretenÅ£ioase sarcina adaptată poate fi chiar o rezistenţă obiÅŸnuită, cu terminale cât mai scurte pentru a se reduce efectele reactive parazite. Rezultate mult mai bune se obÅ£in însă utilizând "pastile" rezistive cu simetrie circulară special confecÅ£ionate, având dimensiunile cablului.
clip_image026
Fig. 1.6 Sarcină adaptată, în ghid de undă.

            La ghidurile tubulare sarcina adaptată este o terminaÅ£ie care trebuie să aibă un coeficient de reflexie nul, adică să absoarbă complet orice undă incidentă, în toată banda de frecvenÅ£e pentru care a fost construită. Sarcina adaptată în ghiduri poate avea forme diverse. Evident, sarcina adaptată conÅ£ine materiale cu pierderi cât mai mari, iar forma sarcinii trebuie să asigure evitarea reflexiilor care ar putea să apară chiar la intrarea în sarcină. De regulă, sarcina adaptată se prezintă sub forma unei depuneri rezistive care ocupă parÅ£ial interiorul ghidului (fig.1.6).
            Unele dispozitive specifice măsurărilor în domeniul microundelor au principii de funcÅ£ionare bazate pe transformări ale polarizaÅ£iei undelor care se propagă prin ghiduri. Practic, aceasta se poate întâmpla numai în spaÅ£iul liber sau în ghidul circular, unde simetria circulară a ghidului permite propagarea unor moduri cu diferite tipuri ÅŸi direcÅ£ii de polarizaÅ£ie.
            Transformatoarele de polarizaÅ£ie sunt alcătuite din porÅ£iuni de ghid prin care se propagă simultan două moduri de bază ortogonale, cu viteze de fază uÅŸor diferite între ele. ÃŽn decursul propagării între cele două unde apare un defazaj diferenÅ£ial, defazaj care creÅŸte proporÅ£ional cu distanÅ£a parcursă.
            Practic, dispozitivele cu defazaj diferenÅ£ial sunt realizate în ghiduri circular. Modul dominant de propagare într-un ghid circular este modul H11, mod care, datorită simetriei circulare a ghidului, poate avea orice direcÅ£ie a polarizării. ÃŽnsumarea - în anumite proporÅ£ii - a două unde de bază, cu polarizări perpendiculare între ele, poate genera orice tip de polarizare (liniară, eliptică, circulară). ÃŽntr-un ghid circular perfect cele două moduri de bază au viteze de fază identice, deci polarizaÅ£ia undei nu se modifică în cursul propagării lor prin ghid.             O mică perturbare a structurii ghidului poate avea însă drept efect apariÅ£ia unei mici diferenÅ£e între vitezele de propagare ale celor două moduri de bază. De exemplu, introducerea unei plăci dielectrice longitudinale subÅ£iri în planul diametral al ghidului nu afectează în aceeaÅŸi măsură cele două moduri H11 din ghid: viteza de fază a undei polarizate (electric) paralel cu placa scade mai mult decât viteza undei polarizate perpendiculară pe placă[5]. Un efect asemănător poate fi obÅ£inut printr-o mică ovalizare a ghidului sau prin introducerea unei "nervuri" metalice longitudinale în interiorul ghidului etc. ÃŽn toate aceste situaÅ£ii, diferenÅ£a dintre vitezele de propagare ale celor două unde de bază - polarizate paralel ÅŸi perpendicular faţă de perturbaÅ£ia introdusă în ghid - are drept consecinţă apariÅ£ia unui defazaj diferenÅ£ial între cele două unde, defazaj care creÅŸte proporÅ£ional cu distanÅ£a parcursă în ghid.
            Un element component de bază, prezent în structura multor dispozitive de transformare a polarizaÅ£iei microundelor, este dispozitivul care are proprietăţi similare cu aÅŸa-numita "placă l/4" folosită în optică. Transformatorul de polarizaÅ£ie de tip l/4 este un dispozitiv cu defazaj diferenÅ£ial, având lungimea astfel calculată încât defazajul diferenÅ£ial între intrare ÅŸi ieÅŸire să fie de p/2 radiani. ÃŽn acest caz situaÅ£ia se prezintă ca ÅŸi cum drumul parcurs prin dispozitiv de una dintre cele două unde ar fi cu l/4 mai lung decât drumul parcurs de cealaltă undă. Dispozitivul l/4 este utilizat la transformarea unei polarizaÅ£ii liniare într-o polarizaÅ£ie circulară, sau invers. ÃŽntr-adevăr, dacă la intrarea în dispozitiv se aplică o undă polarizată liniar pe o direcÅ£ie făcând un unghi de 450 cu placa, această undă incidentă poate fi privită ca o sumă de două unde cu amplitudini egale ÅŸi în fază - una cu polarizaÅ£ie paralelă, cealaltă cu polarizaÅ£ie perpendiculară pe placă. La ieÅŸirea din dispozitiv amplitudinile celor două unde vor fi tot egale între ele, dar undele vor fi în cuadratură, situaÅ£ie în care suma lor reprezintă o undă polarizată circular. Reciproc, dacă la intrarea dispozitivului se aplică o undă cu polarizaÅ£ie circulară, la ieÅŸirea lui se obÅ£ine o undă polarizată liniar, pe o direcÅ£ie situată la 450 faţă de placa de dielectric.
            Dacă lungimea unui defazor diferenÅ£ial este astfel aleasă încât defazajul diferenÅ£ial obÅ£inut între intrare ÅŸi ieÅŸire să fie de p radiani, se obÅ£ine un transformator de polarizaÅ£ie cu proprietăţi similare cu placa l/2 din optică. Cele mai multe aplicaÅ£ii ale acestui dispozitiv se bazează pe proprietatea lui de a inversa sensul de rotaÅ£ie al unei unde polarizate circular
            De regulă, transformatoarele de polarizaÅ£ie de tip l/4 sau de tip l/2 sunt realizate practic cu ajutorul unor plăci de dielectric, deoarece această variantă de perturbare a ghidului circular permite menÅ£inerea relativ constantă a defazajului diferenÅ£ial dorit pe o plajă mai mare de frecvenÅ£e, deci obÅ£inerea unor dispozitive cu bandă de lucru mai largă.
Atenuatoare
            Atenuatoarele sunt diporÅ£i reciproci care realizează o anumită atenuare a amplitudinii undelor. Un atenuator ideal este perfect adaptat la ambele porÅ£i.
clip_image028
Fig. 1.7 Atenuator compus din trei rezistenţe.

            Atenuatoarele pot fi fixe sau variabile. Atenuatoarele variabile sunt comandate prin comandă mecanică, sau prin comandă electrică. Atenuatoarele comandate electric pot fi utilizate ÅŸi ca modulatoare de amplitudine; de regulă în domeniul microundelor aceste atenuatoare sunt realizate cu diode PIN. SoluÅ£iile de realizare constructivă a atenuatoarelor diferă foarte mult în funcÅ£ie de structura ghidului.
            De exemplu, în cablurile coaxiale, la frecvenÅ£e nu prea ridicate, se folosesc în mod curent atenuatoarele fixe compuse din câte trei rezistenÅ£e alcătuind o schemă în T (fig.1.7). RezistenÅ£ele din schemă pot fi determinate în funcÅ£ie de atenuarea necesară:
clip_image030
Fig. 1.8  Realizarea rezistenÅ£elor componente ale unui atenuator în T, în cablul coaxial.

            clip_image032                   (1.5)
unde A este atenuarea (în tensiune), iar Z0 este impedanţa caracteristică a cablului coaxial. Rezistenţele respective pot fi realizate sub forma unor elemente rezistive de volum, în genul celor din figura 1.8.
clip_image034
Fig. 1.9  Atenuator cu placă subÅ£ire rezistivă, în cablu coaxial.

            ÃŽn construcÅ£ia atenuatoarelor coaxiale, în special la frecvenÅ£e foarte înalte, este uneori folosită o linie cu pierderi foarte mari. O astfel de linie poate fi realizată dintr-un cablu coaxial în care, pe o anumită porÅ£iune, conductorul central a fost înlocuit printr-o peliculă diametrală subÅ£ire, rezistivă (fig.1.9).
            Dacă pelicula rezistivă introdusă în cablul coaxial este omogenă, are grosimea w ÅŸi este făcută dintr-un material cu conductivitatea r, atunci atenuarea pe unitatea de lungime a cablului este:
                                                  clip_image036  .                                          (1.6)    
Se observă că atenuarea liniei nu depinde de rezistivitatea materialului plăcii, în consecinţă atenuatoarele de acest tip nu sunt afectate de variaţiile de temperatură.
            Printr-o conectare-deconectare mecanică a unor atenuatoare fixe de diverse valori se pot obÅ£ine atenuatoarele variabile cu o variaÅ£ie în trepte a atenuării.
clip_image038
Fig. 1.10  Atenuator variabil în cablu coaxial, cu ghid circular sub frecvenÅ£a de tăiere.

            Atenuatoarele variabile cu o variaÅ£ie continuă a atenuării pot fi realizate prin utilizarea unor porÅ£iuni de ghid lucrând sub frecvenÅ£a de tăiere. Dacă w < wC, atunci constanta de atenuare este reală ÅŸi are expresia:
clip_image040  ,        (1.7)
aproximaţia fiind acceptabilă atunci când w <<wC. În acest caz, atenuarea pe unitatea de lungime a ghidului este practic independentă de frecvenţă. În figura 1.10 este prezentat un atenuator în cablu coaxial, realizat dintr-o porţiune de ghid circular sub frecvenţa lui de tăiere.
clip_image042
Fig. 1.11  Atenuator variabil în ghid, cu placă absorbantă.

            Atenuatoarele variabile în ghid dreptunghiular sunt realizate de regulă sub forma unor plăci absorbante, a căror poziÅ£ie în secÅ£iunea transversală a ghidului poate fi modificată mecanic (fig.1.11). Prin deplasarea plăcii absorbante variază atenuarea dispozitivului: atenuarea creÅŸte atunci când placa se află într-o zonă în care câmpul electric din interiorul ghidului este mai intens. ÃŽntr-un ghid dreptunghiular, Å£inând seama de distribuÅ£ia câmpului electric pentru unda H10, atenuarea va fi maximă atunci când placa este adusă în centrul secÅ£iunii ÅŸi va fi foarte mică atunci când placa este lângă peretele lateral.
clip_image044
Fig. 1.12  Atenuator variabil rotativ.

            Un atenuator variabil de precizie mult mai bună este atenuatorul rotativ[6] în ghid circular din figura 1.12. FuncÅ£ionarea lui se bazează pe faptul că plăcile absorbante introduse în ghid absorb componentele câmpului electric care au o polarizaÅ£ie paralelă cu ele, dar nu afectează propagarea componentelor cu polarizaÅ£ie electrică perpendiculară. Unda incidentă este presupusă a avea o polarizaÅ£ie verticală, situaÅ£ie în care la ieÅŸirea din dispozitiv se obÅ£ine tot o undă cu polarizaÅ£ie verticală, dar cu o amplitudine mai mică. Dacă plăcile respective absorb complet polarizaÅ£ia paralelă, atunci atenuarea dispozitivului are expresia:
                                 clip_image046 ,                         (1.8)
unde a este unghiul de rotaţie al secţiunii centrale a dispozitivului. La acest dispozitiv atenuarea este complet independentă de frecvenţă, teoretic cel puţin, iar expresia matematică simplă de mai sus a atenuării facilitează şi problema calibrării lui.
            Atenuatoarele variabile comandate electric sunt folosite în sistemele de control automat al nivelului de microunde sau pentru alte funcÅ£ii cum ar fi, de pildă, realizarea unei modulaÅ£ii de amplitudine a semnalului. Aceste atenuatoare utilizează drept rezistenÅ£e variabile diodele PIN, comandate prin curentul de polarizare. De regulă schema unui atenuator cuprinde mai multe astfel de diode, conectate în serie sau în paralel pe linie sau ghid, astfel încât prin variaÅ£ia tensiunii de comandă a dispozitivului să se obÅ£ină o variaÅ£ie cât mai mare a atenuării sale de inserÅ£ie. Valorile uzuale ale atenuării unui astfel de dispozitiv pot varia între o valoare minimă de ordinul 1 dB ÅŸi o valoare maximă care depinde de structura circuitului ÅŸi care poate atinge 30 ¸ 80 dB. Pentru aplicaÅ£iile din domeniul măsurărilor este foarte importantă ÅŸi stabilitatea atenuării, care poate fi afectată în special de variaÅ£iile de temperatură ale mediului ambiant. La unele tipuri de atenuatoare cu diode PIN pentru o bună stabilitate termică se recomandă utilizarea unei surse de polarizare având o anumită rezistenţă internă, deoarece în general efectele termice la comanda în tensiune sunt de sens contrar celor ce apar la comanda în curent, astfel încât prin alegerea unei surse cu o anumită rezistenţă internă se poate obÅ£ine compensarea acestor efecte ÅŸi, în consecinţă, o bună stabilitate termică. 
Defazoare
            Defazoarele sunt dispozitive care permit realizarea unui anumit defazaj între intrarea ÅŸi ieÅŸirea unui diport, sau între două semnale de la ieÅŸirile unui dispozitiv cu mai multe porÅ£i. Ca orice dispozitiv de microunde, defazorul ideal trebuie să aibă toate porÅ£ile adaptate. ÃŽn majoritatea aplicaÅ£iilor se urmăreÅŸte obÅ£inerea unui defazaj - fix sau reglabil - care să rămână constant într-o bandă cât mai mare de frecvenÅ£e.
            Orice tronson de linie poate fi considerat drept un circuit defazor, deoarece semnalul de la ieÅŸirea lui este defazat faţă de semnalul de intrare cu f = bl radiani. Acest defazaj depinde însă de frecvenţă[7], prin urmare liniile sunt defazoare de bandă îngustă. O porÅ£iune de linie de lungime variabilă (linie "telescopică") este folosită uneori drept defazor variabil de bandă îngustă.
clip_image048
Fig. 1.13  Defazor variabil cu placă de dielectric în ghid dreptunghiular.

            Un defazor variabil de bandă largă în ghid dreptunghiular este prezentat în figura 1.13. PrezenÅ£a plăcii de dielectric în interiorul ghidului produce o scădere a vitezei de fază a undei, faţă de ghidul dreptunghiular original. Defazajul dispozitivului poate fi modificat prin modificarea poziÅ£iei plăcii de dielectric în interiorul ghidului.
clip_image050
Fig. 1.14  Defazor de precizie cu plăci dielectrice, în ghid circular.

            Structura unui defazor de precizie în ghidul circular[8] este prezentată în figura 1.14. Defazorul este compus din două transformatoare de polarizaÅ£ie de tip l/4, având între ele un transformator de polarizaÅ£ie de tip l/2. Dacă la intrarea ansamblului se aplică o undă H11 având o polarizaÅ£ie liniară după o direcÅ£ie situată la 450 faţă de placă, atunci la ieÅŸirea din prima secÅ£iune polarizaÅ£ia undei devine circulară. ÃŽn aceste condiÅ£ii, la ieÅŸirea din secÅ£iunea centrală se obÅ£ine o tot o undă polarizată circular, dar având un sens de rotaÅ£ie inversat. ÃŽn fine, această undă este "recuperată" de către ultima secÅ£iune a defazorului, fiind transformată la loc într-o undă polarizată liniar, având direcÅ£ia de polarizaÅ£ie iniÅ£ială. Defazajul între semnalele de la intrare ÅŸi ieÅŸire depinde de poziÅ£ia porÅ£iunii centrale a dispozitivului. O rotire a secÅ£iunii centrale cu un unghi a produce o modificare a defazajului cu 2a. RelaÅ£ia simplă ÅŸi independentă de frecvenţă între poziÅ£ia secÅ£iunii centrale a dispozitivului ÅŸi defazajul realizat permite o calibrare foarte precisă a defazorului considerat.
Cuploare directive
            Cuploarele directive sunt dispozitive pasive, reciproce, nedisipative, cu patru porÅ£i, cu anumite proprietăţi specifice. Datorită proprietăţilor lor, cuploarele directive au multe aplicaÅ£ii în sistemele de măsurări în microunde.
clip_image052
Fig1. 1.15  Cuplorul directiv ideal.

            Un cuplor directiv ideal este total adaptat ÅŸi are S13 = 0, S24 = 0 (fig.1.15). ÃŽn aceste condiÅ£ii, un semnal aplicat la poarta 1 se transmite către porÅ£ile 2 ÅŸi 4 dar nu se transmite către poarta 3; se spune că poarta 3 este izolată faţă de poarta 1. De asemenea, un semnal aplicat la poarta 2 se va transmite către porÅ£ile 1 ÅŸi 3 dar nu se va transmite către poarta 4, care este izolată faţă de poarta 2.
            Dacă se consideră că porÅ£ile 1 ÅŸi 2 fac parte dintr-un "ghid principal" în care există atât o undă directă cât ÅŸi o undă inversă, se constată că la poarta 4 apare un semnal proporÅ£ional numai cu unda directă, iar la poarta 3 apare un semnal proporÅ£ional numai cu unda inversă din ghidul principal. Această posibilitate de a "separa" unda directă de unda inversă este foarte utilă în aparatura de măsură, dar ÅŸi în alte aplicaÅ£ii.
            Prin definiÅ£ie, atenuarea de cuplaj între două porÅ£i ale unui cuplor directiv este atenuarea puterii între porÅ£ile respective atunci când toate porÅ£ile multiportului sunt terminate adaptat, iar cuplajul între porÅ£i este inversul atenuării de cuplaj:
                                      clip_image054 .

La un cuplor ideal, atenuarea de cuplaj dintre porţile 2 şi 3 este aceeaşi cu atenuarea de cuplaj dintre porţile 1 şi 4. Ţinând cont de caracterul nedisipativ al cuplorului, toate aspectele referitoare la circulaţia puterii între diferitele porţi ale unui cuplor directiv ideal (toate modulele parametrilor S) pot fi determinate din valoarea atenuării de cuplaj. De pildă, dacă se cunoaşte atenuarea de cuplaj dintre porţile 1 şi 4, atunci celelalte atenuări de cuplaj se obţin din relaţiile:
                                                  clip_image056                                          (1.9)
            ÃŽn privinÅ£a defazajelor dintre semnalele de ieÅŸire, în cazul uzual al cuploarelor care au un plan de simetrie pot exista doar două situaÅ£ii distincte:
            - pentru un anumit tip de simetrie, în care f12 = f34, f23 = f14, se obÅ£ine:
                                                 clip_image058 ,                                     (1.10.a)
acest tip de cuplor numindu-se cuplor în cuadratură, Q ;
            - pentru un alt tip de simetrie, în care f34 = f12, f23 = f14 ± 1800, rezultă:
                                       clip_image060  ,                          (1.10.b)
acest tip de cuplor fiind numit cuplor diferenţial, D.
            Oricare ar fi varianta de realizare practică, la un cuplor real nu pot fi obÅ£inute performanÅ£ele cuplorului ideal. Practic nu pot fi obÅ£inute nici adaptări perfecte ale porÅ£ilor, nici izolări perfecte între porÅ£i. Diferitele tipuri de cuploare directive reale se deosebesc între ele ÅŸi prin măsura în care comportamentul lor se apropie de acela al unui cuplor ideal. De asemenea, în practică are o mare importanţă banda de frecvenÅ£e în care performanÅ£ele cuplorului se menÅ£in la un nivel acceptabil: cu cât banda este mai largă, cu atât aplicaÅ£iile în care cuplorul poate fi folosit sunt mai numeroase. Caracterizarea unui cuplor real presupune deci - pe lângă specificarea valorii nominale a atenuării de cuplaj - încă o serie de informaÅ£ii suplimentare, referitoare la imperfecÅ£iunile lui.
            Pentru comoditate, la un cuplor se folosesc denumirile de poartă de transmisie (pentru poarta care este cel mai strâns cuplată cu poarta de intrare), poartă izolată (pentru poarta care este cel mai slab cuplată cu poarta de intrare), ÅŸi, respectiv, poartă cuplată, pentru poarta care a mai rămas în discuÅ£ie; evident, toate aceste denumiri sunt relative la o anumită poartă, considerată în acel moment drept poartă de intrare. Dacă se notează cu 1 poarta de intrare, cu 2 poarta de transmisie, cu 3 poarta izolată ÅŸi cu 4 poarta cuplată, atunci:
            - Atenuarea de cuplaj AC a cuplorului este atenuarea puterii între porÅ£ile 1 ÅŸi 4, atunci când toate porÅ£ile sunt terminate adaptat:
                                          clip_image062 .

Dacă reflexia de la poarta de intrare este foarte mică, atunci b1 @ 0 şi rezultă:
                                                clip_image064 .                                      (1.11)

După mărimea cuplajului, cuploarele pot fi împărţite în cuploare de măsură şi cuploare divizoare de putere. Sunt considerate drept cuploare de măsură cele care au o atenuare de cuplaj mai mare decât 10 dB astfel încât, în cazul lor, puterea emergentă la poarta de transmisie 2 poate fi considerată practic egală cu puterea incidentă.
            - Directivitatea D a unui cuplor real este raportul dintre puterile emergente la poarta cuplată ÅŸi la poarta izolată, în situaÅ£ia când toate porÅ£ile sunt terminate adaptat:
                                                clip_image066.                                      (1.12)

Directivitatea unui cuplor descrie o imperfecţiune a lui. La cuploarele folosite în sistemele de măsură, valoarea directivităţii lor este extrem de importantă. Cuploarele ideale au o directivitate infinită.
            - Banda de frecvenÅ£e B a cuplorului este intervalul de frecvenÅ£e în care performanÅ£ele lui rămân acceptabile. Un cuplor este cu atât mai util cu cât banda lui este mai largă. Banda cuplorului poate fi definită folosind diverse criterii cum ar fi condiÅ£ia ca directivitatea lui să nu scadă sub o limită prescrisă, sau ca variaÅ£iile cuplajului să nu depăşească niÅŸte limite impuse etc. Dată fiind varietatea definiÅ£iilor posibile, o valoare numerică pentru banda unui cuplor trebuie să fie întotdeauna însoÅ£ită de precizarea definiÅ£iei utilizate.
clip_image068
Fig. 1.182  Cuplor cu două linii microstrip simetrice, cuplate.

clip_image070
Fig. 1.163  Cuplor directiv cu tronsoane de cuplaj de lungime l/4, cu linii microstrip.

clip_image072
Fig. 1.174  Cuplor în inel, cu linii microstrip.

clip_image074
Fig. 1.195  Cuplor Lange cu patru braÅ£e, în tehnologie microstrip.

            ÃŽn figurile 1.16 ÅŸi 1.17 sunt reprezentate două tipuri de cuploare de bandă îngustă, realizate în tehnologie microstrip. La cuplorul din fig.1.16 între cele două semnale de ieÅŸire la frecvenÅ£a nominală există un defazaj de 900, deci acest cuplor este de tip cuadratură, Q. Cuplorul în inel din figura 1.17 este de tipul diferenÅ£ial, D.
clip_image076
Fig. 1.206  Cuplorul cu fantă cruce, între ghiduri dreptunghiulare perpendiculare.

            ÃŽn figurile 1.18 ÅŸi 1.19 sunt reprezentate două cuploare de bandă largă. La cuploarele cu linii cuplate din figurile 18 ÅŸi 19 între semnalele de ieÅŸire există un defazaj de 900, prin urmare ÅŸi ele sunt cuploare în cuadratură, Q.
            Deoarece semnalul se propagă pe linia cuplată în sens invers, către poarta 3 (v.fig.1.18), se spune că acest cuplor este contradirectiv.
clip_image078
Fig. 1.217  Cuplor directiv cu mai multe fante.

            ÃŽn ghidurile de undă se folosesc cuploarele directive cu fante. ÃŽn figura 1.20 este prezentat un cuplor directiv cu fantă cruce între două ghiduri dreptunghiulare perpendiculare, iar în figura 1.21 este prezentat un cuplor cu mai multe fante, între două ghiduri dreptunghiulare paralele[9].
            Cuploarele cu fante sunt tot de tipul în cuadratură, Q.
Divizoare de putere
            ÃŽn numeroase sisteme de măsură puterea trebuie împărÅ£ită între un canal de măsură ÅŸi un canal de referinţă. Un divizor ideal trebuie să aibă porÅ£ile adaptate, iar porÅ£ile de ieÅŸire trebuie să fie izolate între ele, iar aceste proprietăţi trebuie să se menÅ£ină într-o bandă cât mai largă de frecvenÅ£e.
            ÃŽn sistemele de măsură la divizarea puterii de microunde este folosit aÅŸa-numitul power splitter (sau divizor de putere cu două rezistenÅ£e, fig.1.22). DeÅŸi acest divizor nu are porÅ£ile de ieÅŸire izolate între ele, el are proprietatea remarcabilă că deÅŸi nivelul undelor emergente din porÅ£ile lui de ieÅŸire depinde într-o măsură oarecare de terminaÅ£iile de la porÅ£i, cele două unde emergente sunt mereu egale între ele, indiferent de terminaÅ£ii. Această proprietate face ca divizorul de putere cu două rezistenÅ£e să fie folosit în cazurile în care este necesară doar o măsurare relativă a unor nivele de semnal, de pildă o măsurare a unui semnal, în raport cu un nivel de referinţă. De asemenea, divizorul de acest tip este folosit în sistemele de control automat al nivelului de ieÅŸire al generatoarelor de microunde (ALC). Divizorul de putere cu două rezistenÅ£e are o bandă de lucru foarte largă, limitată practic doar de elementele reactive parazite ale circuitului.
clip_image080
Fig. 1.238  Divizorul Wilkinson.

clip_image082
Fig. 1.229  Divizor de putere cu două rezistenÅ£e (power splitter).

            Un circuit cu proprietăţi mai apropiate de cele ale divizorului ideal este aÅŸa-numitul divizor de putere Wilkinson (fig.1.23). Divizorul Wilkinson este compus din două tronsoane de linie de lungime l/4 având o aceeaÅŸi impedanţă caracteristică clip_image084 ÅŸi dintr-o rezistenţă concentrată R = 2Z0, conectată între porÅ£ile de ieÅŸire. Inconvenientul major al divizorului Wilkinson este banda lui îngustă. Pe acelaÅŸi principiu de funcÅ£ionare pot fi obÅ£inute ÅŸi alte divizoare, având o bandă ceva mai largă folosind circuite similare, puÅ£in mai complicate.
            Atât la divizorul Wilkinson cât ÅŸi la variantele lui, semnalele de la cele două ieÅŸiri sunt în fază.



[1] ) Frecvenţa de rezonanţă a unui filtru YIG variază liniar cu H0 pe o plajă foarte largă de valori, putând atinge câteva decade. Generând H0 cu un solenoid se obţine un dispozitiv de bandă largă, cu comandă liniară în curent.
[2] ) Pentru semnalul de microunde, diodele PIN se comportă ca nişte rezistenţe comandate electric: în starea deschis dioda prezintă o rezistenţă mică, de ordinul ohmilor, iar în starea de polarizare inversă o rezistenţă mare, de ordinul kiloohmilor.
[3] ) O variantă de diode Schottky mult folosită în detectoarele de microunde este aşa numita diodă "low barrier", care prezintă şi avantajul unei caracteristici cu deschiderea curentului la valori mult mai mici ale tensiunii aplicate decât cele clasice. Acest tip de diodă poate detecta şi semnalele cu amplitudini foarte mici, fără o polarizare continuă aplicată din exterior.
[4] ) De fapt detectorul este un element de circuit neliniar, astfel încât - riguros vorbind - coeficientul lui de reflexie poate să depindă şi de amplitudinea semnalului.
[5]) Efectul mai puternic al prezenţei plăcii de dielectric asupra undei cu polarizaţie electrică paralelă cu placa poate fi explicat prin faptul că în zona în care a fost introdusă placa această undă are un câmp electric mai intens decât unda cu polarizaţie perpendiculară.
[6] ) Dispozitivul este cunoscut sub denumirea de "rotary-vane".
[7] ) De fapt linia este un circuit de întârziere, deoarece timpul t = l/vf este cel ce nu depinde de frecvenţă.
[8] ) Acest dispozitiv este cunoscut ÅŸi sub denumirea de defazor Fox.
[9] ) Vezi cursul de Circuite de Microunde.
Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.