Traductoare de curent alternativ
a) Traductor de curent alternativ funcţionând prin compensare de cuplu
Acest traductor aceeaşi schemă de principiu ca cea din figura 3.9 cu deosebirea că echipajul de intrare (EI) este de tip ferodinamic, deci cuplul activ Ma este de forma:
Deci, curentul de ieşire va fi proporţional cu pătratul curentului efectiv de la intrare. Aceste traductoare sunt utilizate pentru indicare asociate cu aparate de măsură analogice care au scară pătratică, dar sunt utilizate mai rar pentru reglare datorită caracteristicii neliniare (care pot deranja regimul dinamic al buclei de reglare).
b) Traductor de c.a. (valoare efectivă) pentru semnale sinusoidale nedistorsionate
Schema unui astfel de traductor se prezintă în figura. 3.12.
FuncÅ£ionarea acestui traductor se bazează pe preluarea semnalului sinusoidal de valoare efectivă (de la intrare) – prin intermediul unei redresări dublă alternanţă având în vedere relaÅ£iile:
ii(t) – curent de intrare;
IRA(t) – curent prin rezistenÅ£a de adaptare RA;
UBF – tensiunea de ieÅŸire a blocului de filtrare;
KTC ÅŸi KTA – rapoarte de transfer ale transformatoarelor de adaptare, respectiv de curent;
KBF – factor de transfer al blocului de filtrare.
Fig. 3.12 Schema unui traductor de c.a. de valoare efectivă pentru semnale sinusoidale nedistorsionate
Factorul de transfer al punţii PR are valoarea aproximativă KPR=1,111 având în vedere dubla alternanţă. Generatorul de curent format din tranzistorul T + R3 asigură obţinerea unui curent proporţional cu tensiunea UBF, deci în final se obţine:
Dioda zener (DZ) limitează tensiunea redresată la o valoare nepericuloasă, când apar supracurenţi de intrare, iar termistorul RT realizează compensarea influenţei variaţiilor temperaturii mediului.
ObservaÅ£ie : Aceste scheme (de traductoare) pot funcÅ£iona corect dacă variaÅ£iile frecvenÅ£ei sunt de maximum ± 10% faţă de frecvenÅ£a nominală, la care au fost etalonate. Se observă că această schemă poate funcÅ£iona fără sursă de energie auxiliară.
a) Traductor de valori efective ale curentului alternativ,în cazul
semnalelor distorsionate.
Schema de principiu acestui traductor este dată în figura 3.13, iar funcţionarea sa este realizată în conformitate cu relaţia generală care dă valoarea efectivă :
Fig. 3.13
Semnificaţia blocurilor funcţionale din figură explică totodată funcţionarea traductorului:
TA - transformator de adaptare (coborâtor de tensiune);
M - multiplicator analogic (face operaţia de ridicare la pătrat) ;
BM - bloc de mediere, care face calculul integralei , pe durata unei perioade (T) a semnalului alternativ, cât şi împărţirea integralei la valoarea unei perioade: ;
ER - extractor de radical (care extrage radicalul din semnalul de ieÅŸire din BM);
CTC (BC) - convertor tensiune – curent (numit ÅŸi bloc de conversie );
SA - sursă de alimentare (stabilizată) cu diverse tensiuni, pentru cele patru blocuri funcţionale.
ObservaÅ£ie: Ridicarea la pătrat se face prin dublă conversie: amplitudine – durată, iar extragerea radicalului se realizează utilizând elemente neliniare (diode ÅŸi tranzistoare).
Trimiteți un comentariu