Indicatorul de suprasarcină cu circuitul de comandă, realizat conform schemei din figura 1.13.a, poate funcţiona cu un stabilizator protejat într-o gamă largă a tensiunii de ieşire (3...30 V), cu toate că asemenea gamă de reglare este, mai degrabă, o excepţie.
într-o asemenea gamă de tensiuni, tranzistorul T, este deschis şi saturat (curentul maxim al bazei nu depăşeşte 1 mA) şi luminează dioda electroluminiscentă de culoare verde. La scăderea tensiunii de ieşire, până la 1 V, se aprinde dioda electroluminiscentă de culoare roşie. Precizia comutării diodelor electroluminiscente este asigurată de sistemul de protecţie şi de caracteristica de intrare a tranzistorului folosit.
Pentru o tensiune de ieÅŸire fixă a stabilizatorului (cazul cel mai des întâlnit), rezistenÅ£a R4 (în k£2) trebuie să fie numeric egală cu tensiunea de ieÅŸire (în volÅ£i), asigurându-se, astfel, luminozitatea optimă pentru dioda electroluminiscentă verde HL,. Indicatorul cu circuit de comandă realizat conform schemei din figura 1.13.b. poate funcÅ£iona atât cu surse stabilizate cât ÅŸi cu surse nestabilizate, ale căror tensiuni de ieÅŸire sunt egale sau mai mici de 5 V, dar nu mai mici de 1,5 V. Pentru obÅ£inerea unei sensibilităţi optime a indicatorului, cursorul rezistorului R5 (figura 1.13. b, c) se stabileÅŸte, în cadrul reglajului, în poziÅ£ia în care are loc aprinderea sigură a diodei electroluminiscente de culoare verde.
în acest caz, la micşorarea cu 20...30% a tensiunii de ieşire, se aprinde LED-ul de culoare roşie. Dacă se creşte puţin tensiunea pozitivă de polarizare cu ajutorul rezistorului R5, indicatorul se declanşează în cazul micşorării cu 30...50% a tensiunii de ieşire. Prevăzut cu circuitul de comandă din figura 1.13.C, indicatorul poate fi utilizat pentru surse de alimentare nestabilizate, fără protecţie, ale căror tensiuni de ieşire pot fi cuprinse între 5 şi 30 V. în acest caz, indicatorul se reglează la început pentru tensiunea minimă (5 V) cu ajutorul rezistorului Rs, rezistorul R6 fiind şuntat prin cursorul său (cursor în poziţie limită superioară, conform schemei); apoi, numai cu rezistorul R6, se obţine aprinderea LED-ului de culoare verde pentru o tensiune de ieşire dată.
Cu ajutorul lui Rs, dispus pe panoul frontal al sursei, se poate modifica simultan şi sensibilitatea indicatorului. Este necesar de avertizat: funcţionarea normală a montajului este posibilă, în toate variantele, numai în cazul în care tensiunea de intrare Uin este cuprinsă între 12 şi 40 V.
Pentru o sursă de alimentare de polaritate negativă, tranzistorul T1 trebuie să aibă structură pnp, de exemplu, să fie din seria KT361, RT3107, cu tensiunea de lucru mai mare decât tensiunea de intrare a sursei. în acest caz, LED-ul HL^ trebuie să aibă lumina de culoare verde, iar LED-ul HL, să aibă lumina de culoare roşie. Celelalte elemente, precum şi principiul de funcţionare al indicatorului, nu se modifică.
Indicatorul propus poate fi, de asemenea, utilizat pentru a funcţiona şi cu alte surse de alimentare şi montaje, în care este necesar să se pună în evidenţă variaţia tensiunii de ieşire
Trimiteți un comentariu