Oscilatorul de putere obţinut astfel funcţionează pe o frecvenţă de 5 kHz (frecvenţa şi factorul de umplere se stabilesc cu CV..C4).
FuncÅ£ionarea este simplă: când ieÅŸirea de la pinul 10 se află în starea „0“, condensatorul C5 se încarcă prin D1 de la tensiunea de intrare aplicată la conectorul K2. Când aceeaÅŸi ieÅŸire, trece în starea „1“, tensiunea acumulată în C5 este adunată prin D2 la tensiunea condensatorului C6. Analog, dar în antifază, lucrează ÅŸi cel de-al doilea amplificator (ieÅŸirea de la pinul 8), obÅ£inându-se astfel, la conectorul Kv o tensiune dublată, constantă ÅŸi cu o ondulaÅ£ie redusă.
ReÅ£elele „Boucherof R.,/C9, R^C^, uzuale în multe scheme de amplificatoare audio de putere, măresc stabilitatea la frecvenÅ£e înalte.
în locul diodelor Schottky DV..D4 se pot folosi diode uzuale de 5 A, însă căderea de tensiune pe ele va fi mai mare.
Pentru IC1 trebuie prevăzut radiator dacă, de exemplu, la o tensiune de ieşire de 24 V se consumă 1 A. Chiar la un randament de 80%, circuitul integrat trebuie să disipe peste 4 W.
Până la un curent de sarcină de 0,2 A, tensiunea de ieşire este cu cel mult 0,5 V sub valoarea teoretică de 24 V, iar la creşterea consumului, această diferenţă creşte încet. Astfel, la 0,5 A rezultă 22,9 V, la 1 A rezultă 22,3 V iar la 1,4 A rezultă 20,7 V. Acestea din urmă sunt valori maximale, întrucât puterea de ieşire maximă este de 29 W. Randamentul este maxim (85,5%) în jurul valorii de 1 A a curentului de sarcină.
Curentul de mers în gol la tensiune de intrare de 12 V este de aproximativ 0,13 A.
Trimiteți un comentariu