SCADA - Domenii de aplicaţii ale calculatoarelor în electroenergetică


Aplicaţiile calculatoarelor în intreprinderilor de electricitate, pot fi grupate în trei activităţi:
1. Planificare – dezvoltare;
2. Analize de regimuri;
3. Conducere operativă.

În primele două categorii de aplicaţii utilizarea calculatoarelor în regim off – line este mult mai frecventă. În conducerea operativă însă a unităţilor energetice, prin dispecere energetice, tot mai mult sunt utilizate calculatoarele în regim on-line, adică, Calculatoare de Proces (CP).

Activitatea de planificare – dezvoltare


Implică construirea de noi staţii, linii electrice de transport şi distribuţie, de noi grupuri energetice. Calculatoarele sunt utilizate în regim off/line.

Analize de regimuri


Analizele de regimuri implică programe laborioase rulate în general în regim off – line.

Dintre domeniile de activitate uzuale în companiile de electricitate în care analizele de regimuri sunt practici curente menţionăm:
a) în proiectare – pentru alegerea variantelor optime ale liniilor şi staţiilor electrice, ale centralelor electrice, ale organizărilor de şantiere;
b) în exploatare – pentru fixarea parametrilor de reglaj automat, ai protecţiilor,
c) în conducerea operativă prin dispecer a SEN, sunt curent utilizate analize de regimuri de funcţionare preconizate să apară în viitor, fie datorită variaţiei naturale a consumului (conform curbei de sarcină), fie datorită unor manevre planificate în sistem.

Conducere operativă


Dotarea cu echipament de calcul şi programe aplicative a dispecerelor energetice este dependentă de poziţia pe care o ocupă în sistemul de conducere şi de subsistemul aflat în subordine.

Sistemele informaţionale ataşate dispecerelor energetice sunt concepute pentru a realiza în timp real următoarele două sarcini de bază :

a) informarea dispecerilor privind starea sistemului;
b) asistarea dispecerilor în luarea deciziilor privind conducerea operativă.

Informarea operatorilor privind starea sistemului  -  se realizează fie ciclic, fie la cererea acestora fie în mod imediat, în cazul producerii unor evenimente (acţionări protecţii, ieşirea / revenirea unor parametrii din limitele admisibile, modificarea topologiei reţelei, etc.).

Asistarea operatorilor în luarea unor decizii
- privind efectuarea manevrelor operative şi de stabilire a reglajelor echipamentelor de automatizare şi protecţii;
- operaţiuni de readucere la starea normală de funcţionare, în regimuri post avarie

Rezolvarea sarcinilor de conducere oprativă a SEN a condus la realizarea a două categorii de sisteme informatice, specifice domeniului energetic:
1. Sisteme de supraveghere, comandă şi achiziţii de date (SCADA);
2. Sisteme de conducere ghid-operator care în funcţie de obiectivul energetic deservit pot fi de tip;
- EMS – destinate dispecerelor de sisteme de putere;
- DMS – destinate dispecerelor locale de distribuţie a energiei electrice;
- LMS -  destinate stabilirii regimurilor de funcţionare optime ale consumatorilor.


Sistemul informatic integrat pentru conducerea reţelelor electrice de distribuţie



Sistemul informatic destinat conducerii operative şi manageriale a unei RED este un sistem integrat ce conţine următoarele sisteme informatice:
- Sistemul Informatic de Management (MIS) destinat activităţilor tehnico – administrative din cadrul Sucursalelor de Distribuţie a energiei electrice
- Sistemul DMS/SCADA destinat conducerii operative a RED. SCADA - furnizează baza de date privind regimul curent al componentelor de reţea,  asigură supravegherea şi comanda proceselor distribuite geografic, iar prin funcţiile specifice DMS asistă dispecerii în luarea celor mai bune decizii privind manevrele operative.
- Sistemul Informatic Geografic (GIS) -  set de programe şi echipamente destinat culegerii, stocării şi prelucrării datelor spaţiale repartizate geografic, astfel încât să se permită identificarea şi vizualizarea în spaţiu a obiectivelor de interes.
- În corelaţie cu GIS-ul poate fi considerat şi Sistemul global de poziţionare (GPS). Acesta este un sistem mondial de radionavigaţie care foloseşte ca puncte de reper o constelaţie de 24 de sateliţi amplasaţi pe orbite înalte (de ordinul a 20.000 km). Iniţial acest sistem a fost conceput pentru aplicaţii militare, el extinzându-se astăzi tot mai mult în aplicaţii civile, inclusiv în identificarea poziţiilor echipelor de lucru la un moment dat sau a unor evenimente din reţelele electrice.

Domenii de aplicaţii ale calculatoarelor în electroenergetică

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.