GENERATOR DE CURENT CONTROLAT ÎN TENSIUNE

Circuitul prezentat oferă unele avantaje faţă de schemele clasice. Este destinat pentru montajele conectate la masă, cu factor de transfer reglabil.
Circuitul din figura 1,6.a având:

reprezintă un generator de curent constant, controlat prin tensiunea Ur 
Ecuaţiile sunt valabile atât pentru acest circuit cât şi pentru varianta îmbunătăţită, prezentată în figura 1.6.b, care permite reglarea continuă a factorului de transfer (curent de ieşire / tensiune de intrare). Reglajul rezistenţei interne este independent de reglajul factorului de transfer şi nu este influenţat de utilizarea intrării inversoare sau neinversoare a amplificatorului operaţional.
Pentru ca acest circuit să reprezinte un generator de curent, trebuie să existe independenţa curentului de ieşire faţă de tensiunea de ieşire.
Condiţia pentru rezistenţă internă infinită este:

Atunci, curentul de ieşire va fi:

înlocuind rezistenţele R2 + R5 cu un potenţiometru Rp, se obţine circuitul din figura 1.6.b. în acest caz:
Curentul de ieşire devine:
pentru x = 0 1.
Coeficientul k, din figura 1,6.b, poate avea orice valoare. Reglarea precisă a rezistenţei interne se face conectând intrarea inversoare a amplificatorului la un potenţiometru.




GENERATOR DE CURENT CONTROLAT ÎN TENSIUNE

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.