Sursă simplă de tensiune stabilizată 0 -s- 15 V / 5 A (38)


Tensiunea la ieşire a acestui alimentator simplu poate fi reglată între câţiva volţi şi 15 V. Prin utilizarea a două diode Zener, coeficientul de stabilizare al montajului creşte, deriva cu temperatura este redusă datorită iui Uz = 5,6 V. După conectarea aparatului, tensiunea de ieşire creşte exponenţial cu x = 1 k£î-C3. în cazul în care C3 are valoarea de 1000 pF, constanta de timp este de o secundă. Utilizatorii care au o rezistenţă mică la rece, pot fi astfel conectati fara a ajunge la absorbireaunui curent mare. Potenţiometrul P1 serveşte la reglarea tensiunii; cu semireglabilul P2 se poate ajusta exact limita superioară (15,0 V). Tranzistorul T3 împreună cu rezistenţa R6 au sarcina de a limita curentul de ieşire la valoarea maximă (Imax). Valoarea rezistenţei R6 se calculează cu formula R6 = 0,7 V / Imax; la Imax = 5 A, se obţine pentru R6 valoarea de 0,14 n.
Sursa stabilizata
Utilizarea unui potenţiometru bobinat în locul lui R6 permite o reglare continuă a limitei de curent. Pierderile de putere în tranzistoarele T1 şi T2 sunt foarte mari la o tensiune de ieşire mică şi la un curent egal cu Imax; de aceea, radiatoarele trebuie dimensionate corespunzător, în domeniul tensiunilor mici, pierderile de putere în tranzistoare pot fi reduse mult prin conectarea lămpii L (comutatorul S1 deschis).

Sursă simplă de tensiune stabilizată

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikJTTXyA0Ce-hrj_hQTviwtzfC_Hhwmmh8jBNHuzwFxdpNmjPxi1RoTf4xRIh-oOYp5DYMAeW4CDCC21O1CXAcOl_leEdfy2xmAsL7TIKm604TRUh8Tf6u8I33eXuN7YiMiK4gdKORWMY/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.