Releu de timp cu programare de lunga durata (49)

Timp

Cele mai multe relee de timp (montaje mo- nostabile) necesită pentru timpii de comutare, care sunt de ordinul minutelor, componente care determină timpul cu valori foarte mari. Printr-un mic artificiu pot fi obţinuţi timpi de comutare care sunt de o sută de ori mai mari decât timpii obţinuţi în mod normal. Montajul lucrează astfel:
Fără amplificatorul operaţional IC1, C1 este încărcat prin R2 (R5 poate fi neglijat). Curentul de încărcare rezultă din legea lui Ohm: din căderea de tensiune pe R2 împărţită la valoarea lui R2. Această cădere de tensiune este egală cu tensiunea de alimentare atunci când condensatorul este încărcat complet. Circuitul integrat IC1 lucrează ca repetor de tensiune, astfel încât la ieşirea lui se găseşte aceeaşi tensiune ca pe condensatorul C1. Această tensiune se găseşte şi pe R2; curentul de încărcare al lui C1 este de aceea o sutime din curentul care circulă în mod normal, astfel încât durata de încărcare creşte de o sută de ori.
Atunci când tensiunea pe condensator depăşeşte o valoare anume (stabilită prin divizorul de tensiune R6/R7), IC2 îşi modifică starea de comutare. Rezistenţa R8 cauzează un mic histerezis; cu aceasta circuitul integrat 741 furnizează continuu un impuls.
Releul este pornit cu tasta S1, după descărcarea condensatorului C1. Potenţiometrul R3 trebuie astfel reglat, încât montajul să treacă în starea stabilă după acţionarea lui S1.
Durata de basculare este independentă de tensiunea de alimentare; montajul lucrează foarte precis la tensiuni cuprinse între 10 şi 15 V. Tensiuni de alimentare mai mari pot duce la distrugerea lui IC1.
Durata de basculare poate fi calculată din formula:
Pentru dimensionarea dată în schema montajului sunt valabile următoarele caracteristici: T = 100 R2C1, cu C1 = 1n rezultă - T = 100 s.
Timpul poate fi reglat continuu atunci când R2 se înlocuieÅŸte printr-un potenÅ£iometru. în acest caz, timpul este proporÅ£ional cu valoarea reglată a rezistenÅ£ei. Poate fi de asemenea utilizat un potenÅ£iometru ÅŸi în locul lui R6/R7; în această situaÅ£ie funcÅ£ia de timp variază după o lege exponenÅ£ială. 

Releu de timp cu programare de lunga durata

Releu de timp cu programare de lunga durata

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikJTTXyA0Ce-hrj_hQTviwtzfC_Hhwmmh8jBNHuzwFxdpNmjPxi1RoTf4xRIh-oOYp5DYMAeW4CDCC21O1CXAcOl_leEdfy2xmAsL7TIKm604TRUh8Tf6u8I33eXuN7YiMiK4gdKORWMY/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.