Filtru selectiv cu circuit dublu T (20)

Schema conţine un repetor pe emitor complementar (T1 şi T2), care este comandat prin rezistenţa R1. Emitorul lui T1 (sau T2) constituie ieşirea; componenta continuă a semnalului de ieşire poate fi blocată printr-un condensator dublu, ieşirea montajului se face printr-un circuit în dublu T(P1, P2, R8 ... R12, C6 ... C9) legat cu amplificatorul compensat T3/T4, a cărui amplificare este A = 2R1/R2 = 2R1/R4. Semnalele cu frecvenţa f0 = 1/RC nu sunt lăsate să ajungă la amplificatorul compensat de către circuitul în dublu T, ele apar practic neatenuate la ieşire. Toate celelalte frecvenţe, dimpotrivă, sunt atenuate.
Atenuarea maximă la frecvenţe foarte înalte şi foarte joase este egală cu 1/A. Factorul de calitate Q se găseşte la A/4, atenuarea nu este totuşi infinit de mare la nici o frecvenţă. Distorsiunile sunt deosebit de reduse datorită treptelor de balans T1/T2 şi T3/T4. Filtrul poate să servească de aceea drept bază de timp pentru un generator sau un filtru.

Cu potenÅ£iometrele P1 ÅŸi P2 se reglează circuitul în dublu T pe tensiunea maximă de ieÅŸire la frecvenÅ£a f0. Cu R = 11 k ÅŸi C6...C9 = 15 n rezultă o frecvenţă de filtrare de circa 1 kHz. 

Filtru selectiv cu circuit dublu T

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikJTTXyA0Ce-hrj_hQTviwtzfC_Hhwmmh8jBNHuzwFxdpNmjPxi1RoTf4xRIh-oOYp5DYMAeW4CDCC21O1CXAcOl_leEdfy2xmAsL7TIKm604TRUh8Tf6u8I33eXuN7YiMiK4gdKORWMY/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.