Iluminat de urgenta |
Montajui nu este complicat: tensiunea de la ransformator este redresată şi filtrată cu dioda D1 şi condensatorul C1. Prin R1 şi D2 circulă un curent de încărcare de circa 100 mA, astfel încât acumulatorul este încărcat în permanenţă pentru cazurile de necesitate. Un acumulator cu o capacitate de 2 Ah sau mai mult suportă un asemenea curent de durată fără a se deteriora. Ca urmare a căderii de tensiune pe dioda D2, tensiunea bazei tranzistorului pnp
T1 este pozitivă faţă de emitorul său. De aceea T1 se află în starea de blocare iar lămpile rămân stinse.
Dacă tensiunea de reţea cade, atunci curentul de încărcare este întrerupt. De la baza lui T1 circulă acum un curent prin R2, care comandă trecerea tranzistorului în starea de conducţie şi, prin aceasta, sunt conectate ambele lămpi de siguranţă La1 şi La2. La revenirea tensiunii de reţea, T1 deconectează lămpile, deoarece, atunci, prin D2 circulă din nou un curent de încărcare către acumulator. Cu butonul S1 poate fi verificată funcţionarea iluminatului de siguranţă. Dacă transformatorul furnizează o tensiune secundară mai mare decât cea dată în montaj, atunci trebuie crescută valoarea lui R1 astfel încât curentul de încărcare maxim de durată al acumulatorului să nu fie depăşit.
Iluminatul de siguranţă poate fi instalat în orice loc dorim. Dacă o asemenea instalaţie se găseşte, de exemplu, în apropierea tabloului cu siguranţe, atunci, în cazul unui scurtcircuit, siguranţa potrivită (în cazul siguranţelor fuzibi- le) poate fi găsită uşor şi înlocuită.
Eu am un led de 5V ce componente trebuie să modific sa imi funcționeaze montajul.
RăspundețiȘtergere