Prin perechea integrată R6, C3, tensiunea de ieşire a multivibratorului este condusă la intrarea neinversoare a lui IC2, care lucrează în regim de comparator. Tensiunea existentă acolo se calculează cu formula U2 = U + T2/T1. Ieşirea comparatorului este legată prin R7, D4 la intrarea neinversoare a lui IC1. Prin această reacţie se reglează montajul astfel încât să fie îndeplinită condiţia U1 = U2.
în acest mod, frecvenţa de ieşire poate fi reglată foarte precis cu ajutorul tensiunii U1.
Dioda D3 este necesară pentru ca în timpul perioadei T3 să fie eliminată influenţa rezistenţei R4 şi a potenţiometrului P1. Diodele D1 şi D2 produc un mic flux de temperatură. Cu potenţiometrul P2 se reglează tensiunea offset. Prin calităţile sale deosebite, acest convertor de tensiune-frecvenţă, VCO, ar trebui să-şi găsească un câmp larg de aplicaţie.
Marele număr de autovehicule incomplet luminate de pe străzi în timpul nopţii ne permite să conchidem că mulţi conducători auto observă abia după câtva timp stingerea întâmplătoare a unui far sau a unei lămpi spate.
Un contactor Reed ca supraveghetor de curent ne oferă, cu cele mai simple mijloace, o indicaţie pe tabloul de bord, în caz de defecţiune, pentru totalitatea luminilor autovehiculului şi, cu aceasta, o contribuţie activă la siguranţa circulaţiei. Un contactor Reed necesită de regulă între 30 şi 100 A-sp (amper-spire = numărul de spire al inductorului x curentul de excitaţie), pentru a închide contactul propriu. La curenţii relativ mari ai lămpilor unui autovehicul, obţinem acţionarea releului cu un număr relativ redus de spire. De exemplu, curentul preluat de ambele faruri măsoară circa 7,5 - 8 A (la 12 V). Un contactor Reed cu 50 Asp, necesită în acest caz 7 spire pentru a supraveghea lămpile farurilor. Imediat ce o lampă suferă o defecţiune, curentul lămpilor scade sub jumătate din valoare, iar contactorul Reed
deschide contactul propriu. Acest lucru se poate vedea în figurile 1 şi 2. LED-ul din figura 1 luminează atâta timp cât contactorul Reed este închis; la căderea unei lămpi, indicatorul LED se stinge şi el. în montajul din figura 2 lucrurile se petrec exact invers: căderea lămpii este semnalizată prin aprinderea LED-ului.
Se recomandă să se supravegheze independent curentul farurilor, al lămpilor spate şi al frânelor, adică pe fiecare circuit să fie câte un contactor Reed. în funcţie de contactorul utilizat, sunt necesare circa 4-14 spire pentru supravegherea farurilor (2 x 45 W, 7,5 A), 35- 100 spire pentru lămpile spate (2 x 5 W, 1 A) şi 12-40 spire pentru lămpile frânelor (2 x 15 W, 2,5 A). Toate indicaţiile sunt valabile pentru o tensiune de 12 V a acumulatorului. Dacă numărul de spire ale contactorului Reed utilizat nu este cunoscut exact, atunci va trebui să se determine experimental numărul de amper-spire necesar.
Trimiteți un comentariu