Stabilizatorul de tensiune


Cuprins


  • 1 Introducere în Stabilizator:
  • 2 Ce este un stabilizator de tensiune?
  • 3 De ce sunt necesare stabilizatoare de tensiune?
  • 4 Cum funcÈ›ionează stabilizatorul de tensiune?
  • 5 Tipuri de stabilizatori de tensiune
  • 5.1 Stabilizatoare de tensiune tip releu
  • 5.2 Stabilizatoare de tensiune controlate cu servomecanism
  • 5.3 Stabilizatoare de tensiune statică
  • 6 DiferenÈ›a dintre stabilizatorul de tensiune È™i regulatorul de tensiune
  • 7 Cum să alegeÈ›i un stabilizator de tensiune dimensionat corect?

Introducere


     Incorporarea tehnologiei cu  microprocesoare È™i a dispozitivelor electronice de putere în proiectarea stabilizatorilor inteligenÈ›i de tensiune AC (sau a regulatoarelor automate de tensiune (AVR)) a condus la producerea unei surse de alimentare cu energie de înaltă calitate È™i stabilă în cazul abaterii semnificative È™i continue a tensiunii din reÈ›ea.

     Ca si evolutie de la stabilizatoarele de tensiune traditionale, stabilizatorii moderni si inovatori folosesc circuite de control digitale de înaltă performanță È™i circuite de control mecanice care elimină reglajele potenÈ›iometrului È™i permit utilizatorului să stabilească cerinÈ›e de tensiune prin intermediul unei tastaturi, cu dispozitiv de pornire È™i oprire a ieÈ™irii.

     Acest lucru a condus, de asemenea, la stabilirea timpului de ajustare sau a reactivității stabilizatorilor la o rată foarte mică, de obicei mai mică de câteva milisecunde, în plus, acest lucru poate fi ajustat cu setarea variabilelor. ÃŽn prezent, stabilizatorii au devenit o soluÈ›ie optimizată pentru multe aparate electronice care sunt sensibile la fluctuaÈ›iile de tensiune È™i au găsit aplicatii in  mai multe dispozitive cum ar fi maÈ™inile CNC, aparatele de aer condiÈ›ionat , televizoarele, echipamentele medicale, calculatoarele, echipamentele de telecomunicaÈ›ii etc.

Ce este un stabilizator de tensiune?

     Este un aparat electric care este proiectat să livreze o tensiune constantă la bornele sale de ieÈ™ire, indiferent de modificările sursei de intrare. Protejează echipamentul sau maÈ™ina împotriva supratensiunii, È™i a altor variatii de tensiune.

     Se numeÈ™te de asemenea ca regulator automat de tensiune (AVR) . Stabilizatoarele de tensiune sunt preferate pentru echipamente electrice costisitoare È™i preÈ›ioase pentru a le proteja de fluctuaÈ›iile dăunătoare / de înaltă tensiune. Unele dintre aceste echipamente sunt aparatele de aer condiÈ›ionat, maÈ™inile de tipărire offset, echipamentele de laborator, maÈ™inile industriale È™i aparatele medicale. 



     Stabilizatoarele de tensiune reglează tensiunea de intrare fluctuantă înainte ca aceasta să alimenteze un consumator (sau la echipamente care sunt sensibile la variaÈ›iile de tensiune). Tensiunea de ieÈ™ire din stabilizator va rămâne în domeniul 220V sau 230V în cazul alimentării monofazate È™i 380V sau 400V în cazul alimentării în trei faze , în intervalul de variaÈ›ie a tensiunii de intrare. Această reglementare se realizează prin operaÈ›iuni de ajustare realizate de circuitele interne.

     Există tipuri uriaÈ™e de regulatoare automate de tensiune disponibile pe piaÈ›a de astăzi. Acestea pot fi unități monofazate sau trifazate, în funcÈ›ie de tipul de aplicaÈ›ie È™i de capacitatea necesară (KVA). Stabilizatoarele trifazice sunt livrate în două versiuni ca modele de sarcină echilibrata È™i modele cu sarcina neechilibrata.

     Acestea sunt disponibile fie ca unități dedicate pentru aparate, fie ca o unitate centrala de stabilizare a tuturor aparatelor dintr-un anumit loc, de exemplu in întreaga casă. ÃŽn plus, acestea pot fi  unități analoge sau digitale de stabilizare.

     Tipurile comune de stabilizatori de tensiune includ stabilizatori acÈ›ionaÈ›i manual sau stabilizatori mecanici, stabilizatori de tip releu automat, stabilizatori statici  È™i stabilizatori cu servo control. ÃŽn plus față de funcÈ›ia de stabilizare, cei mai mulÈ›i stabilizatori au caracteristici suplimentare, cum ar fi oprirea  intrarii / ieÈ™irii la joasă tensiune, întrerupere de intrare / ieÈ™ire, întrerupere la suprasarcină, pornire È™i oprire ieÈ™ire, pornire manuală / automată, , etc.

De ce sunt necesare stabilizatoare de tensiune?

     ÃŽn general, fiecare echipament electric sau dispozitiv este proiectat pentru o gamă largă de tensiuni de intrare. ÃŽn funcÈ›ie de sensibilitate, domeniul de lucru al echipamentelor este limitat la anumite valori, de exemplu, unele echipamente pot tolera ± 10% din tensiunea nominală, în timp ce altele sunt de ± 5% sau mai puÈ›in.

     FluctuaÈ›iile de tensiune (creÈ™terea sau scăderea tensiunii nominale) sunt destul de frecvente în multe zone, în special pe liniile terminate. Cele mai frecvente motive pentru fluctuaÈ›iile de tensiune sunt fulgerele, defecÈ›iunile electrice, cablurile defecte È™i oprirea periodică a dispozitivului. Aceste fluctuaÈ›ii creează defectiuni si probleme la echipamentele sau aparatele electrice. 



O scurta lista a motivelor pentru care sunt necesare stabilizatoarele de tensiune.

  • Pericol de deteriorare permanentă a echipamentului
  • Deteriorarea izolatiei înfășurărilor
  • ÃŽntreruperea nedorită a consumatorilor
  • Pierderi sporite in cabluri È™i echipamente asociate
  • Micsorarea duratei de viață a aparatului
Utilizarea o lungă perioadă de timp cu o tensiune nestabilizata va rezulta:

  • DefecÈ›iunea echipamentului
  • Perioadele de lucru mai lungi (ca în cazul încălzitoarelor rezistive)
  • Performanță redusă a echipamentului
  • Aparitia curenÈ›ilor mari care conduc la supraîncălzire
  • Erori de calcul
  • Viteza redusă a motoarelor
     Astfel, stabilitatea tensiunii È™i precizia valorii aceseteia determină funcÈ›ionarea corectă a echipamentului. Prin urmare, stabilizatoarele de tensiune se asigură că fluctuaÈ›iile de tensiune de la reteaua de alimentare  nu afectează consumatorul sau aparatul electric.

Cum funcționează stabilizatorul de tensiune?

Principiul de bază al stabilizatorului de tensiune pentru a efectua operații de Micsorare și Marire a tensiunii



     ÃŽntr-un stabilizator de tensiune, corecÈ›ia de tensiune din situatii de supra È™i sub tensiune se realizează prin două operaÈ›ii esenÈ›iale,Crestere si Micsorare a tensiunii. Aceste operaÈ›iuni pot fi efectuate manual prin comutatoare sau automat prin circuite electronice. ÃŽn timpul funcÈ›ionării sub tensiune, operaÈ›ia de amplificare măreÈ™te tensiunea la un nivel nominal, în timp ce funcÈ›ionarea cu buclă reduce nivelul de tensiune în timpul supratensiunii.

     Conceptul de stabilizare implică adăugarea sau scăderea tensiunii la È™i de la sursa de alimentare. Pentru realizarea acestei sarcinii, stabilizatorul utilizează un transformator care este conectat în diferite configuraÈ›ii cu relee de comutare. Unii stabilizatori folosesc un transformator cu borne pe bobină pentru a furniza corecÈ›ii de tensiune diferite, în timp ce servo stabilizatorii folosesc un autotransformator pentru a avea o gamă largă de corecÈ›ii.

Ce este stabilizatorul de tensiune ?

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.