Circuit dublor de tensiune cu NE555

Schema electrica urmatoare este a unui dublor de tensiune foarte simplu folosinf circuitul NE555.Integratul NE555 este legat aici ca un multivibrator stabil acctionand la aproximativ 9KHz.Baza celor 2 tranzistori Q1 si Q2 este scurtcircuitata iar iesirea lui NE555(pinul 3 )este conectata la aceasta.(La bazele scurtcircuitate).
Cand iesirea pe NE555 este mica Q1 va fi oprit si Q2 va fi activ.Terminalul negativ al condensatorului C3va fi pus la masa prin T2 si va fi incarcat cu tensiunea de alimentare.
Cand iesirea pe NE555 este mare tranzistorul Q1 va fi cuplat iar Q2 decuplat .Condensatorul C4 va fi incarcat din condensatorul C3 plus tensiunea de alimentare  ceea ce face ca tensiunea sa se dubleze.
Pe scurt acesta este principiul de functionare al circuitului.
Circuitul va putea livra pana la 50mA pe iesire iar peste aceasta valoare tensiunea de iesire va scadea dramatic .
Tensiunea reala de iesire va fi undeva in jurul valorii de 19V atunci cand tensiunea de alimentare este de 12V.Oricum,pentru aplicatii de curent mic circuitul este destul de bun.

Schema electrica:



Circuit dublor de tensiune cu NE555

Etichete: ,

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.