Detector in spectrul infrarosu pasiv

Circuit pasiv pentru detectarea luminii din spectrul infrarosu.

Lumina infrarosie este o energie radianta invizibila.radiatie electromagnetica ce nu poate fi vazuta cu ochiul liber dar pe care uneori o putem simti pe piele ca si caldura.
Lumina infrarosie cade chiar la marginea spectrului vizibil al luminii,dincolo de ceea ce noi vedem ca rosu.Majoritatea radiatiei termice emise de care obiecte la temperatura camerei este lumina infrarosie.

Circuitul nostru foloseste un microcip ca amplificator operational si acesta este MCP6032.Integratul MPC6032 are o banda larga de 10KHz cu un curent de operare mic de 900nA si cu un voltaj care este mai putin de 150uV.
Integratul MPC6032 foloseste tehnologia avansata CMOS a producatorului Microchip`s.Integratul poate functiona cu o alimentare ce poate cobora mai jos de 1,8V in timp ce absoarbe doar 1uA ca si curent.MPC6032 este disponibil in doua variante,ambele cu cate 8 picioruse,SOIC si MSOP.


Circuitul nostru mai include un integrat PID20 si cateva componente electronice.Marimea semnalului de ieesire a lui PID20 este determinat de semnalul de la pinii 3 si 4.Semnalul de de iesire la pinul 3 este comparat cu o tensiune  de referinta care este jumatate din tensiunea de alimentare.Tensiunea de referinta este luata de pe divizorul de tensiune R2-R3-R4-R5.

La apropierea unui pbiect mai cald decat mediul inconjurator sau chiar la eliminarea de langa circuit a unui obiect mai rece decat mediul ambiant,tensiunea de iesire creste .Variatia de pe iesirea esnzorului este apoi comparata  de catre IC1 si IC2 cu +-0.5V in jurul tensiunii de referinta.In functie de iesire unul din comparatoare calculeaza si activeaza T1.

Cest circuit isi gaseste aplicatia in domeniul dispozitivelor de vedere in intuneric cu infrarosu si permite detectarea oamenilor sau animalelor fara ca acestea sa fie vazute cu ochiul.
Deasemenea mai are aplicatii si in industir ,stiinta si medicina dar si la consumatorul final.

Schema circuitului:




Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.