Amplificator audio cu LM386


      ÃŽn acest articol, vă voi arăta cum să construiÈ›i un amplificator audio cu integratul LM386. Am construit prezentat numeroase circuite de amplificatoare dar majoritatea au avut mult prea mult zgomot, popping È™i alte interferenÈ›e. ÃŽn cele din urmă am găsit unul care pare grozav, aÈ™a că vă voi arăta cum să-l construiÈ›i.

     Nu este un amplificator audio "minimal components". Am adăugat o grămadă de condensatori suplimentari pentru a reduce zgomotul, È™i am adăugat un potentiometru pentru reglajul basului, pentru a face să sune chiar È™i mai bine. Dar, înainte de a începe constructia, ar fi util să obÈ›ineÈ›i mai întâi câteva informaÈ›ii de fundal ...


LM386 NOÈšIUNI DE BAZÄ‚

     LM386 este un chip destul de versatil. Numai o pereche de rezistoare È™i condensatoare sunt necesare pentru a face un amplificator audio functional. Cipul are opÈ›iuni pentru controlul amplificării È™i amplificarea bass-ului È™i poate fi transformat È™i într-un oscilator capabil să emită unde sinusoidale sau pătrate.

Există trei variante constructive de LM386, fiecare cu diferite puteri de ieșire:
  • LM386N-1: 0,325 W
  • LM386N-3: 0,700 W
  • LM386N-4: 1,00 W
Puterea reală pe care o obțineți depinde de tensiunea de alimentare și de impedanța difuzorului. Fisa tehnica a integratului contine grafice care vă vor ajuta. Am folosit o baterie de 9V pentru sursa de alimentare și funcționează excelent, dar puteți merge în jos la 4V sau până la 12V.

Pinout-ul este prezentat în diagrama de mai jos:

Diagrama LM386
Diagrama LM386 


Fișa tehnică LM386

Descărcați Fisa Tehnica pentru mai multe informații despre puterea de ieșire, distorsiuni și valorile minime / maxime:


    LM386 este un tip de amplificator operaÈ›ional (Op-Amp). Amplificatoarele operaÈ›ionale au o sarcină de bază. Ele iau un potenÈ›ial de intrare (tensiune) È™i produc un potenÈ›ial de ieÈ™ire care este de zeci, sute sau mii de ori mărimea potenÈ›ialului de intrare. ÃŽntr-un circuit de amplificare, LM386 ia un semnal audio de intrare È™i își creÈ™te potenÈ›ialul de la 20 pana la 200 de ori. Această amplificare este ceea ce se numeÈ™te câștig de tensiune.

CÂȘTIG VS VOLUM

     După ce aÈ›i construit acest amplificator È™i umblati la potentiometrele de volum È™i de câștig, veÈ›i observa că ambele par să crească sau să reducă intensitatea sunetului care iese din difuzor. Deci, care este diferenÈ›a atunci? Câștigul este amplificarea potenÈ›ialului de intrare È™i este o caracteristică a amplificatorului. Volumul vă permite să reglaÈ›i nivelul sunetului în intervalul de amplificare stabilit de câștig. Câștigurile stabilesc gama de niveluri posibile de volum. De exemplu, dacă câștigul dvs. este setat la 20, intervalul de volum este de la 0 la 20. Dacă câștigul dvs. este setat la 200, intervalul de volum este de la 0 la 200.

    Controlul amplificării poate fi realizat prin conectarea unui condensator de 10 μF între pinii 1 È™i 8. Fără un condensator între pinii 1 È™i 8, câștigul va fi setat la 20. Cu condensatorul de 10 μF, câștigul va fi setat la 200. Câștigul poate fi schimbat la orice valoare între 20 È™i 200 prin plasarea unui rezistor (sau potenÈ›iometru ) în serie cu condensatorul.

UN AMPLIFICATOR AUDIO MINIMAL CU LM386

     Acum că avem o mică informaÈ›ie despre LM386, să începem prin construirea unui amplificator oaselor goale LM386 cu cantitatea minimă de componente necesare pentru a funcÈ›iona. ÃŽn acest fel, îl puteÈ›i compara cu cel mai bun sunet pe care îl vom construi mai târziu.

Iată schema:



Iată cum puteți să o conectați dacă folosiți o placuta de dezvoltare:


     ÃŽn schema de mai sus, masa de intrare audio trece prin aceeaÈ™i cale ca È™i masa de ieÈ™ire audio. Tensiunea de ieÈ™ire este "zgomotoasa" È™i va cauza distorsiuni în semnalul de intrare dacă este conectat în acest mod. Maza de intrare audio este sensibila la orice interferență È™i orice zgomot preluat va fi amplificat prin amplificator.

     AsiguraÈ›i-vă că veti păstra cât mai mult masa de intrare separata de alte puncte de masa din circuit. De exemplu, puteÈ›i conecta bornele sursei de alimentare, de intrare È™i de ieÈ™ire direct la pinul de masa (pinul 4) al integratului LM386 astfel:


     Acest lucru va reduce distanÈ›a pe care masa de intrare o curge prin masa de ieÈ™ire. Conectarea in acest mod ar trebui să sune mai bine decât primul circuit, dar probabil că veÈ›i observa in continuare un zgomot de fond. Vom remedia acest lucru în circuitul următor, adăugând condensatori de filtraj.


UN AMPLIFICATOR AUDIO AVANSAT CU LM386

     Acum că aÈ›i văzut minimul necesar pentru a face un amplificator audio cu LM386, puteÈ›i construi o versiune mai avansata cu un control reglabil al câștigului.

Notă: Majoritatea valorilor componentelor din acest circuit nu sunt critice. Dacă nu aveți o anumită valoare, încercați să înlocuiți ceva apropiat și probabil că va funcționa.

Schema circuitului:



Mai multe componente din acest circuit  ajuta la imunatatirea calitatii sunetului:


  • Un condensator de 470 pF între semnalul de intrare pozitiv È™i masa, care filtrează interferenÈ›ele radio preluate de firele de intrare audio.
  • Condensatori de100 μF È™i 0,1 μF între È™inele de putere pozitivă È™i negativă pentru decuplarea sursei de alimentare. Condensatorul de 100 μF va filtra zgomotul de frecvență joasă, în timp ce condensatorul de 0,1 μF va filtra zgomotul de înaltă frecvență.
  • Un condensator de 0,1 μF între pinii 4 È™i 6, pentru decuplarea suplimentară a sursei de alimentare a cipului.
  • Un rezistor de 10K Ohm È™i un condensator de 10 μF în serie între pinul 7 È™i masă pentru decuplarea semnalului audio de intrare.

Această diagramă vă va arăta cum să conectați totul dacă folosiți o placa de prototipare:



     Un lucru pe care să-l aveÈ›i în vedere atunci când conectaÈ›i componentele este acela că cel mai bun sunet va rezulta din păstrarea tuturor conexiunilor È™i a componentelor cât mai aproape de integrat posibil. Mentinerea firelor cât mai scurte posibil va fi de asemenea de ajutor.


AMPLIFICATORUL AUDIO LM386 CU REGLAJ AL BASULUI

     O caracteristică interesantă a LM386 este opÈ›iunea de a adăuga un reglaj de bas. VeÈ›i descoperi probabil că acesta este cel mai bun circuit pentru sunet. Bass boost-ul este practic doar un filtru trece-jos È™i elimină cea mai mare parte a zgomotului care nu este extras de condensatoarele de decuplare. Tot ce aveÈ›i nevoie pentru circuitul de amplificare a intensității basului este un condensator de 0,033 μF È™i un potenÈ›iometru de 10 k Ohm în serie între pinii 1 È™i 5.

Diagrama constructiva:



     O modalitate uÈ™oară de a conecta intrarea audio în acest circuit este prin tăierea cablului audio de 3,5 mm de la un set vechi de căști È™i conectarea direct prin lipire la circuit.



     LM3886 este de departe cel mai bun amplificator audio, dar este un proiect destul de dificil. Dacă începeÈ›i să construiÈ›i amplificatoare audio, aÈ™ recomanda să lucraÈ›i până la el începând cu TDA2003, apoi trecând până la TDA2050.

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.