Misterul Amplificatoarelor din Clasa TD


Amplificator audio in clasa TD ?

Aceasta clasa de amplificare este folosita de cei de la Lab.gruppen .Termenul "TD" este folosit de acestia pentru a gama lor de amplificatoare de mare putere.Pentru a se diferentia de restul modelelor pe care acestia le fabrica si comercializeaza pe piata au introdus termenul de "Class TD".


TD este prescurtarea de la "Tracking Class D" iar aceasta denumire vine de la faptul ca un amplificator in clasa D este folosit de fapt pentru a produce o tensiune de alimentare care urmareste semalul de iesire de la un amplificator in clasa AB.

Destul de complicat de inteles nu este asa?......
Mai pe scurt si pe intelesul tuturor, putem spune despre Amplificatorul din Clasa TD ca este un amplificator in Clasa AB cu eficienta mult imbunatatita.


Tensiunea amplificatorului si tensiunea TD
Cel mai mare castig de eficienta sa obtinut la aceste amplificatoare prin adaugarea a doua convertoare in comutatie pentru a reduce pierderile de putere normale dintr-un amplificator clasa AB.
Convertoarele in comutatie ,sau sursele TD,alimenteaza amplificatorul Clasa AB cu o tensiune ce va urmarii semnalul de iesire cu un interval de +/- 6 V.



Etajul final se va comporta exact ca un amplificator in Clasa AB care functioneaza pe o sursa de alimentare de +/- 6V.
Etajul final pe clasa AB va actiona deasemenea si ca un filtru si va reduce semnificativ zgomotul surselor din TD.Intr-un amplificator Clasa D standard aceasta functie de filtrare era asigurata de un filtru rezonant format dint-o bobina de inductie si un condensator, in forma sa cea mai simpla.
Cand Amplificatorul TD este folosit cu o sarcina reactiva,puterea intoarsa inapoi in amplificator este preluata de etajul liniar.

Intrarea pe TD

Curentii din coboratorul de tensiune
Tipologia folosita pentru a asigura intrarea pe TD este step-down sau convertor coborator de tensiune (buck converter).
In figura alaturata vedem ca tranzistorul este controlat de un semnal PWM.Tensiunea de intrarea este tensiunea aplicata pe tot amplificatorul iar tensiunea de iesire este tensiunea cu care se alimenteaza etajul in clasa AB.





Principalele avantaje ale amplificatorului in "clasa" TD.

  • Eficienta ridicata( aprox 80% la 1/3 din putere).
  • Performanta a sunetului similare cu a unui amplificator normal in clasa AB .
  • Inpedanta pe iesire este mica la frcvente inalte.
  • Sunt posibile puteri mari pe iesire.
  • Plaja de frecvente este foarte buna.
  • Posibilitate de functionare in punte.
  • Zgomot redus.
  • Distorsiuni ale sunetului reduse.

Informatii suplimentare legate de Clase si "Clase" de amplificare gasiti   aici. sau in articolul mai vechi "Clasele Amplificatoarelor Audio".

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.