Temporizator pentru faruri

 

 

Headlights Timer

DESCRIERE:

Acest dispozitiv este practic un releu de timp care permite actionarea si mentinerea aprinsa a farurilor auto pentru un interval de timp prestabilit ,aproximativ 1 min si 30 de sec.

Dispozitivul este util atunci cand sunt spatii intunecate pentru ca tine farurile aprinse pana va indepartati de masina iar apoi se sting singure fara a revenii dvs sa le stimgeti manual.

 

EXPLICAREA FUNCTIONARII:

Apasand pe P1 permitem incarcarea condensatorului C1 cu 12V de la baterie.Astfel Q1 este actinat iar acesta actioneaza Q2 si bobina releului.In acest moment farurile masinii se aprind pentru ca sunt releul este legat  in paralel cu inreruparorul( maneta de actionare) principal al masinii.Releul ramane cuplat pana cand c1 este aproape complet descarcat(tensiunea din el scade pana la aprox 0,7V).

Timpul de actionare depinde de valorile lui C1 si R1( in acest exemplu sunt valori pentru ca farurile sa stea aprinse aprox. 1 min si jumatate)

O aplicatie si mai interesanta pentru acest circuit ar fi sa i-l cuplam in serie cu limitatorul de la usa care aprinde lumina in habitaclu.Astfel ca atunci cand vom deschide usa de la masina farurile se aprind.si vor sta asa pana cand usa este inchisa.Condensatorul C1 se incarca cand se deschide usa si va incepe sa se descarce doar cand usa se inchide,deci de atunci incepe un min si jum.

Ca sa obtineti asta actionare mai adaugati o dioda 1N4002 intre R1 – C1 iar minusul la plusul lampii de interior.

LISTA DE PIESE ELECTRONICE:

 

R1______________4K7 1/4W Rezistor
R2,R3___________1K 1/4W Rezistor
C1____________100µF 25V Condensator Electrolitic

D1___________1N4002 100V 1A Dioda

Q1____________BC547 45V 100mA NPN Tranzistor
Q2____________BC327 45V 800mA PNP Tranzistor

P1_____________SPST Buton
RL1___________Releu auto 10A min minim
Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Abrriel

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-yq-rM9r2WT8/Whuh4MzPoMI/AAAAAAAASus/8VkwPgU1dZ0nKxOhi1KeZ9xseKAmBI5dgCK4BGAYYCw/s1600/SE_Antet.png} Descrierea Autorului {facebook#https://www.facebook.com/SchemeElectrice/} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.