Sarcina atmosferică normală într-o zi însorită va fi de aproximativ 100 de mili volți cu curent neglijabil și poate crește la mai multi volți cand norii se acumulează pe cer. Acest lucru poate merge până la mii de volți înainte de a lovii fulverul. Circuitul descris aici monitorizează starea atmosferică și afișează prin LED-uri nivelul sarcinii electrice.
Partea centrala a circuitului o reprezinta un comparator construit în jurul IC TL071. Este un amplificator operational cu intrare JFET cu câștig de tensiune in bucla de 100dB.Partea inversoare este conectat la plus prin două potentiometre VR1 și VR2 iar intrarea non-inversoare este conectata la antena. Rezistorul R2 protejează intrarea IC la sarcina excesiva. TL071 are câștig foarte mare , așa că R3 este acolo pentru a mai reduce din sensitivitate.
Iesirea din IC1 este de apoximativ 2,5-5V care se duce pe intrarea lui IC2 (PINUL 5) prin variatorul VR3.Rezistorul R4 protejeaza potentometrul VR3 daca acesta este dat la maxim.IC2 LM3914 este un circuit integrat monolitic care poate simți nivele de tensiune analogică si activeaza ledurile care oferă un afișaj analogic liniar.
Se poate obtine o indicare punctuala pe fiecare led daca nu se conecteaza pinul 9 AL lui LM3914 .LED-ul D1 va lumina cand pinul 5 primeste 1,7V iar D5 abea cand pinul 5 va primi 4,2V.
Inainte de a alimenta circuitul dati potentiometrul VR1 la minim si VR3 la jumatate.
Antena poate fi o bucata de material plastic (o teava de PVC )lunga de 3 m. Minusul circuitulu trebuie sa fie pus la masa pentru ca acest circuit sa nu uitam ca va masura sarcina electrica din atmosfera care are ca referinta impamantarea.Impamantarea se poate face infigand un tarus metalic in pamant si conectand minusul circuitulul la tarus.
SCHEMA ELECTRICA:
ATENTIE:DACA FULGERA ADAPOSTITI-va
Trimiteți un comentariu